Kinas klimat & årstider
Det är mycket stora variationer i klimatförhållandena mellan olika delar av Kina. Nordligaste Kina ligger på samma breddgrad som nordtyskland, Shanghai ligger på samma som Kairo, Kanton och Hongkong är belägna strax söder om kräftans vändkrets på samma breddgrad som Sahara och södra Libyen. Den stora kinesiska ön Hainan ligger på Calcuttas breddgrad. När det första riset skördas i söder är nordligaste Kina fortfarande täckt av snö. I så gott som hela landet påverkas klimatet av monsunvindarna.
Vintermonsunen från norr och nordväst för ner mycket kall och torr luft från Sibirien. Peking, som ligger på samma breddgrad som Lissabon, har lika kalla vintrar som Helsingfors, om än mycket torrare. Söderut är vintern betydligt mildare. Shanghai-området i mellersta Kina har ungefär lika mild vinter som Madrid. Kanton och Hongkong i söder kan ha vintrar som påminner om en sval svensk sommar.
Sommarmonsunen är en sydlig till sydostlig vind som för in varm och fuktig luft över landet. Temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Under sommaren faller större delen av årsnederbörden. Största nederbördsmängderna faller i sydost och avtar sedan mot nordväst. I Xinjiangs ökenområden är den årliga nederbörden mindre än 100 mm.
Vinter
Vintern är mild längst i söder, men mycket kall och torr allra längst i norr. Ofta är det också blåsigt i norr. Vintern pågår från november till och med februari. Snö faller i allmänhet bara i nordöst samt på de höga bergen i väst och sydväst. Det är mycket ovanligt med snö i Peking. Åker du till Peking under mitten av november till februari är det bra att packa med vinterkläder. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna. Längst i söder är vintern kort och mild.
Sommar
Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten, utom i Tibet och andra områden på högplatån. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I såväl Peking som Shanghai är luftfuktigheten under juli och augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.
Vår & höst
Våren i april och hösten från september till oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det även i norra Kina ganska varmt medan det i söder inte blir för hett. Kvällarna och nätterna kan vara kyliga i norr. Nederbörden är ringa, men i centrala och östra delarna av landet kan det under september förekomma en hel del regnskurar. Det är stora skillnader mellan norr och söder under mars, april och september, oktober. Mars kan vara kall eller sval i Peking, medan det i söder redan har blivit sommar. I september är det fortfarande varmt i Peking men är ofta då är hett i söder. April och oktober är de månader då de vanligaste resmålen har allra behagligast klimat.