Kinesiska muren, norr om Peking
Kinesiska muren är historiens största byggnadsverk. Den tog 1 800 år att färdigställa och över en miljon arbetare fick sätta livet till under arbetets gång.
Kinesiska muren säger vi på svenska. På engelska säger man Great Wall och på kinesiska Changcheng, Långa muren. Och allt är lika riktigt förstås!
Muren, som byggdes av bönder, slavar och hantverkare, är 240 mil lång och tog 1 800 år att färdigställa. Mer än en miljon av arbetarna avled under arbetet med vad som kom att bli historiens största byggnadsverk.
De allra första delarna av muren byggdes redan 500 f.Kr., men den nuvarande sträckningen bestämdes av Qin Shihuangdi, den förste kinesiske kejsaren, grundaren av riket och tillika den kejsare vars grav i Xian vaktas av den underjordiska armén av terrakotta. Han lät sammanbinda äldre murdelar och förlängde dem norrut för att hålla undan de beridna, mycket rörliga nomadfolken.
Kinesiska muren är den sevärdhet som i princip alla kinaresenärer vill besöka. Ska man besöka Kina är ett besök till muren ett absolut måste. Men vad många inte vet är att ett besök dit kan se ut på många olika sätt beroende på vilken del av muren man besöker. Dessutom finns möjlighet till en ännu större upplevelse för den som väljer att bo kvar över natten i någon av bergsbyarna vid muren.
Badaling
Badaling ligger ungefär 8 mil (ca 1,5 timmes bilfärd) nordväst om Peking. Det är därmed en av de närmsta platserna att besöka vilket gör att många turister kommer hit. Denna sektion är väl restaurerad och relativt enkel att bestiga. Man väljer själv hur långt eller kort man vill gå innan man går tillbaka till entrén igen. Omkring muren råder en hel del kommers och försäljning, men går man en bit kan man komma bort från försäljare och stora turistgrupper och vara nästan för sig själv.
Mutianyu
Mutianyu är en liten bergsby belägen ungefär 10 mil från Pekings mitt (ca 1,5-2 timmars bilfärd). Här är muren också väl restaurerad men tack vare att den ligger lite längre bort kommer det färre turister hit än till Badaling. Upp till muren tar man sig till fots eller med linbana och ner kan man även åka en rutschbana när vädret tillåter. Sedan 2015 tar vi alla våra grupper hit. För den som vill spendera mer tid uppe i bergen kan man bo på en ekoretreat i byn över natten här.
Simatai
Simatai är en lite ”vildare” del av muren som nyligen genomgått renovering och upprustning och öppnades igen i maj 2014. Hit åker man för de storslagna vyerna och för lite mer utmanande klättring. Man har även byggt upp en så kallad vattenby med hus i gammal stil där man kan bo över natten på femstjärniga hotell.