Heilongjiang

Heilongjiang

Heilongjiang har både isfestival och skidort att erbjuda. För den som hellre åker hit under den varmare tiden på året finns intressant rysk arkitektur, judiska kvarter och storslagen natur i nationalparken Zhaolin Natural Park att njuta av.

Heilongjiang ligger allra längst norrut i östra Kina och gränsar mot Ryssland i norr och öst, mot Jilinprovinsen i söder och mot Inre Mongoliet i väst. Här råder ett kallt klimat, särskilt i de delar som ligger i höjd med Sibirien. Här lever, förutom majoritetsgruppen Han, även minoritetsgrupperna Manchu, Koreaner, Mongoler, Hui, Daur och Xibe.

Området är traditionellt sett ett centrum för Kinas industrier. Här framställs kol, guld och grafit men en stor mängd timmer kommer också från Heilongjiang. Precis som många andra platser i Kina har dock provinsen utvecklats och befolkningens levnadsstandard ökat – även om man ligger en bra bit under nivån för städer som Peking och Shanghai.

De flesta besökare som kommer till Heilongjiang besöker provinshuvudstaden Harbin. Här anordnas varje år i januari Is- och snöfestivalen. Under cirka en månad kan man vandra runt bland fantastiska iskreationer. Hela byggnader i is, upplysta i olika färger, är en fantastisk upplevelse för den som står ut med kylan. Temperaturer på -30°C är inte ovanligt! Harbin går självklart att besöka året om och lockar då främst med sin typiskt ryska arkitektur och de judiska kvarteren i staden.

Här finns också vacker natur att njuta av. Under vinterhalvåret är ett besök till Yabuli ski resort att rekommendera. Den anses nämligen vara den bästa i Kina, och ligger även väldigt vackert till. Under den varmare halvan av året kan man njuta av den storslagna naturen i Zhaolin Natural Park. Landskapet där är otroligt fint med sina höga berg, djupa skogar och vackra sjöar.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA