19 juni, 2019

Guangxi – bland risterrasser och sockertoppsberg

Provinsen Guangxi i södra Kina är främst känd för Lifloden som är ett av Kinas mest besökta turistmål. Här hittar besökare slående natur i form av lockande stränder, risterasser, de berömda sockertoppsbergen och Detian-vattenfallet.

Guangxi i sydvästra Kina är egentligen ingen provins utan en autonom region på grund av den stora andelen minoriteter här. Zhuang är den enskilt största gruppen och består av 14 miljoner människor men här lever också Yao, Hui, Yi (Lolo), Shui, och Gin (vietnameser). Guangxi har genom historien varit en fattig region, mycket på grund av sin otillgängliga terräng. Idag är provinsen fortfarande fattig men nu, mycket tack vare turismen, börjar den att utvecklas mer ekonomiskt. Förutom turism är viktiga inkomstkällor odling av ris, majs, sötpotatis, sockerrötter, jordnötter och stjärnanis. Här utvinns också en stor del av Kinas icke järnhaltiga metaller och flera stora biltillverkare har fabriker i Guangxi.

De allra flesta besökare till provinsen åker till Guilin och Yangshuo vid Lifloden, som är ett av Kinas mest besökta turistmål. Guilin är vida känt i landet för sin storslagna skönhet. De vackra sockertoppsbergen och Lifloden som flyter emellan dem är avbildade i ett oändligt antal målningar och man förstår direkt varför när man kommer hit. Här är näst intill obeskrivligt vackert – man måste se det för att förstå. Själva staden, med runt fem miljoner invånare, är trevlig i sig men de bästa sevärdheterna ligger lite utanför stadskärnan. Besök Elefantklippan och Rörflöjtsgrottan som båda erbjuder unika naturformationer. Att besöka teodlingarna är också en populär upplevelse. En kryssning på Lifloden till Yangshuo är ett absolut måste och ofta hela anledningen att man besöker staden.

Yangshuo är en mindre stad med cirka 250 000 invånare som ligger vackert inbäddad mellan bergen och floden. Stadskärnan är byggd i klassisk kinesisk stil med smala gator och låga hus. Längs huvudgatan trängs försäljare om turisternas uppmärksamhet, men vandrar du en bit bort från de stora gatorna hittar du charmiga små gränder nästan helt fria från andra turister. Härifrån kan du också göra utflykter till landsbygden med bil eller cykel.

För den äventyrlige finns ännu mer att upptäcka i Guangxi. Till exempel finns här några av fastlands-Kinas allra vackraste stränder. Eller varför inte bege sig till södra Guangxi, på gränsen till Vietnam, där Detian-vattenfallet väntar?

alla inlägg