6 maj, 2019

Lijiang – ett levande museum

av Magnus Carlsson

Staden Lijiang bjuder på en unik charm med vindlande gränder och porlande kanaler. Här finns den berömda Tigersprångsklyftan och minoritetsfolkens byggnadskonst och hantverksskicklighet har satt prägel på stadskärnan.

I den sydvästliga provinsen Yunnan, cirka 20 mil nordväst om Dali, inte långt från gränsen till Burma och med Tibet inpå knutarna, ligger Lijiang som fallen från skyarna. Staden har med sina vindlande gränder och porlande kanaler en unik charm som blir mer och mer uppmärksammad. Vattnet som rinner genom staden kommer från Jadedrakens berg i norr. Det ständigt snötäckta bergsmassivet i all sin prakt liknar en ringlande drake. Hit beger sig unga förälskade par. Vid vackert väder – och vackert väder är det ofta i Lijiang – avspeglas bergets bild i Jadedrakens damm belägen i stadens norra delar.

Yunnan är ett av Kinas mest spännande minoritetsområden. Lijiang är huvudorten för naxi-folket, en av de mindre minoritetsgrupperna i Kina med en folkmängd på mindre än 300 000 personer. Naxispråket är besläktat med den sino-tibetanska språkfamiljen. Med ett unikt, piktografiskt alfabet, (skrivna tecken som i bilder visar föremål och begrepp), innehållande över 3 000 ord och cirka 700 tecken, har naxi-folkets historia, musik, kultur, religion och traditioner kunnat bevaras till eftervärlden. Cirka 60 procent av Lijiangs befolkning utgörs av naxi, och här finns även baifolk och tibetaner. Minoritetsfolkens byggnadskonst och hantverksskicklighet sätter stark prägel på Lijiangs stadskärna som kan liknas vid ett levande museum. Särskilt träsniderierna är utsökta. En del av husen är nu ombyggda till hotell, restauranger och affärer. Fortfarande upplevs stora delar av staden som påfallande genuina.

Inte långt från Lijiang ligger byn Baisha, naxi-kulturens vagga, i en jordbruksbyggd med gamla tempel och den enastående Dabaoji-hallen med flerhundraåriga religiösa väggmålningar (från Ming 1368–1644). Lijiangs omgivande natur har också mycket att erbjuda en besökare. Här finns Yangtzeflodens första stora krök och den berömda Tigersprångsklyftan. Namnet kommer från att där den forsande floden endast är 30 meter bred kan en tiger nå den andra sidan med hjälp av en sten i mitten av flodfåran. Så berättar i alla fall en legend. En svår jordbävning i februari 1996 ödelade delar av Lijiang. Påkostade renoveringsarbeten har genomförts för att återge även dessa delar sin ursprungliga charm. Den bästa tiden att besöka Lijiang, som är beläget på 2 600 m.ö.h., är hösten och våren. Solchanserna är dock goda även andra delar av året. Vintrarna är normalt milda och somrarna inte alltför heta. Evig vår och ungdom alltså. Det är inte för inte som förebilden till den moderna legenden om Shangri-La hämtats i det här området!

alla inlägg

Resor du kanske också tycker om