Sichuan

Sichuan

Sichuan är ett populärt besöksmål. De inhemska turisterna kommer hit för matens skull och de utländska turister lockas av chansen att få uppleva de unika och vackra pandorna på riktigt.

Sichuan ligger i västra Kina och gränsar till Gansuprovinsen i norr, Shaanxiprovinsen i nordöst, Chongqing i öst, Guizhouprovinsen i sydöst, Yunnanprovinsen i söder, Tibet i väst och Qinghaiprovinsen i nordväst. De västra delarna präglas av de bergskedjor som utgör den allra ostligaste delen av den tibetanska högplatån, medan de östra delarna är bördigare tack vare de floder, bland andra Yangtze, som rinner där igenom. Även i norr och söder dominerar bergen.

Provinshuvudstaden Chengdu är ett av västra Kinas viktigaste finansiella centrum. Dessutom är Sichuan även ett populärt besöksmål. De inhemska turisterna lockas av maten och de utländska vallfärdar hit för de bedårande pandornas skull. Sichuan är nämligen pandornas hemprovins. I de norra delarna finns den sagolikt vackra nationalparken Jiuzhaigou och i öst finns världens största Buddhastaty i Leshan.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Klimatet är milt i de västra, bergiga delarna medan de lägre östliga områdena har ett subtropiskt klimat. Det är ofta mulet – Sichuan har väldigt få soltimmar jämfört med resten av Kina. Undantaget är de delar som ligger på platån. Året delas in i fyra tydliga årstider som följer våra.

Klimatet skiljer sig åt i provinsens olika delar. I det östra låglandet är klimatet subtropiskt med högre temperaturer men med mycket dimma och 250–300 regn- eller molndagar per år. Under våren och tidig sommar, från mars–juli, är det som klarast och den bästa tiden att åka hit. Vintrarna är milda med hög luftfuktighet och på hösten lägger sig en dimma över Chengdu och dess omgivningar.

I nordvästra Sichuan, på högplatån, är vädret nästan tvärtom. Vintrarna är långa och kalla och somrarna korta och relativt svala men solen är framme större delen av året. Bästa tiden för resor hit är under sommarhalvåret, från april till oktober.

Bergsområdet i sydvästra Sichuan har stora variationer beroende på höjdskillnaderna. I dalgångarna kan klimatet vara tropiskt medan de högsta områdena har arktiskt klimat med glaciärer. Dalgångarna har regnsäsong från maj–september och torrt är det resten av året. Hit är det bäst att åka på sommaren, från juni till augusti.

RESA HIT

Det finns direktflyg till Chengdu från de flesta stora kinesiska städer samt från Amsterdam i Europa.

EXEMPEL PÅ RESTIDER
Peking–Chengdu: 3 timmar

TA SIG RUNT

TAXI

Taxi är det bästa alternativet för den som vill ta sig runt på egen hand och när det är för långt att gå. De går att få tag på från gatan och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR

Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska. Kortare sträckor inom staden kan de dock vara ett alternativ för den som vill resa billigare.