Te-sorter

Te-sorter

Te är Kinas nationaldryck. Den serveras traditionellt även till lunch och middag. I Kina dricker man oftast grönt te. På turisthotellen serveras svart te till frukost! Nedan kan du läsa mer om olika tesorter som är vanligast i Kina.

ZI YANG-TE

Zi yang-te kommer från ett selenrikt bergsområde. Detta te är bra för både lever och hjärna. Zi yang-te innehåller cirka tjugo gånger mer selen än andra tesorter och kan därmed förebygga sjukdomar i mjälten och njurarna.

PU ER-TE

Pu er-te har en tydlig ”jordig” smak. Dess smak blir bättre och mjukare ju äldre tebladen blir. Teet renar levern och motverkar förstoppning. Pu er-te kan rekommenderas till dem som vill gå ner i vikt tack vare att det innehåller bakterier som hjälper till att bränna kalorier.

KU DING-TE

Ku ding-te förbereds med ett teblad per kopp. Det har den starkaste smaken samt de mest medicinska egenskaperna av alla tesorter. Ku dingte minskar risken för igentäppta blodkärl samt hjälper till att sänka högt blodtryck. Teet motverkar också högt kolesterolvärde, fetma, åderförkalkning samt diabetes.

JASMINTE

Jasminte är en blandning av grönt te av bra kvalité och jasminblommor. Teet kombinerar det gröna teets friskhet med jasminblommans lukt. Jasminte är bra mot huvudvärk och underlättar matsmältningen. Jasminteets blad applicerade mot ansiktet i 20 minuter kan förebygga rynkor och blemmor.

GINGSENG OOLONGTE

Gingseng Oolongte är bra för magen. Teet sjuder av vitalitet då det är blandat med gingsengpulver, en kinesisk medicin som förbättrar immunförsvaret. Gingseng Oolongteets höjdpunkt är dess eftersmak – sötma som sätter sig i halsen.

LITCHI SVART TE

Litchi är en saftig frukt som odlas i den tropiska södra delen av Kina. Den är känd för sin smak och välgörande påverkan på huden. Litchipulver blandat med te resulterar i te av en utmärkt smak som är bra för hyn.

LONGJING-TE

Longjing-te som även kallas för dragon well-te anses vara ett av de allra främsta gröna teerna från Kina. Teet plockas och torkas mestadels för hand och har blivit känd för sin höga kvalitet. Longjingte har ett gott rykte i Mittens rike på grund av sin speciella smak av rostade hasselnötter samt sin humörshöjande funktion. Det renar blodet, förbättrar metabolismen, minskar rökningens negativa påföljder samt motverkar fria radikaler.

DA HONG PAO

Da Hong Pao kallas för ”klippte” på grund av att det odlas bland klippor. På grund av tillverkningsprocessen smakar detta te rökt trä. Da Hong Pao-te förebygger utspänd buk såväl som det släcker törsten. Ett mycket gott och lyxigt te. Dess underbara doft kommer att ta över din kropp och själ.

KRYSANTEMUMTE

Krysantemumte är ett av Kinas populäraste örtteer som består av torkade vit-gula krysantemumblommor. Detta blomte framställs genom nio gångers ångning samt behandling av blommorna. Krysantemumte är bra för en rosslig hals. Det lindrar också sjukdomar i munhålan såsom tandköttsinflammation. Inom den kinesiska medicinen används detta te för att sänka kroppstemperaturen när man har feber och när man vill återställa kroppen till balans.

AN XI TIE GUAN YIN

An Xi Tie Guan Yin är ett milt te som smakar silkeslent. Det har en doft av orkidéblomma och färskt gräs. Denna underbara lukt gör att man blir avslappnad och lugn. An Xi Guan Yin är rikt på både C- och E-vitamin. Kineser tror att An Xi Tie Guan Yin förbättrar synen, minskar kroppsvikten och förlänger livslängden då det är rikt på antioxidanter som kan motverka fria radikaler.

VITT TE

Vitt te görs av unga teblad samt knoppar som plockas strax innan de ska slå ut. Teet har fått sitt namn på grund av ett ljust fjun som täcker knopparna och ger dem ett vitt utseende. Vitt te räknas som ett av de mest naturliga och hälsosamma tesorter då det inte värmebehandlas utan endast torkas och innehåller tack vare detta fler nyttiga ämnen än andra tesorter. Ett av de ämnen som teet innehåller är polyfenol – en kraftfull antioxidant som bekämpar cancerframkallande celler. Vitt te är också bra mot infektioner, bakterier och virus och det kan därför vara en bra idé att ta en kopp när man har drabbats av en förkylning eller magvirus.