Kina från A-Ö

Den traditionella kinesiska kalendern bygger på månens gång. En ny månad börjar vid nymåne och den femtonde dagen i månaden är alltid fullmåne. Men kalendern har också anknytning till solen. Eftersom månåret är drygt tio dygn kortare än solåret behövs en extra månad vartannat eller vart tredje år. Under en tidsperiod på nitton år behövs sju “skottmånader”. Den extra månaden läggs till så att vårdagjämningen alltid infaller under den andra månaden och höstdagjämningen under den åttonde månaden. Den extra månaden gör också att nyåret infaller vid första nymånen efter att solen gått in i vattumannens position. Detta sker inte tidigare än 21 januari och inte senare än 20 februari. Det kinesiska nyåret firas alltså någon gång mellan dessa datum.

Vår- och höstdagjämningen är vid två av tjugofyra solstånd, så kallade jie. Dessa jie infaller var femtonde dag under hela året och ger indikationer på vad som är att vänta. Vissa väderfenomen under dessa dagar antyder hur det framtida vädret ska bli, om skörden blir god eller dålig och om framtiden blir gynnsam eller svår.

Traditionellt delar man in åren i cykler om 60 år. Den nuvarande 60-årscykeln är den 78:e och började 1984. År 2007 är alltså det 23 året i cykeln, och det motsvarar år 4705 sedan den kinesiska tideräkningen inleddes. Man använder sedan tolv olika djur för att beteckna varje år.

Automater för VISA-, Master Card- och American Expresskort blir allt vanligare. Vissa kort godkänns även för kontantuttag hos Bank of China, kontakta ditt kortföretag för aktuell information. Hos de flesta moderna hotell finns idag en uttagsautomat för de vanligaste konto- och kreditkorten.

Regler för bagage/handbagage varierar mycket mellan flygbolagen. Vänligen se ”Avreseinformation Kina” för detaljerad information som gäller för just er resa . 

Biluthyrning är en ny företeelse i Kina. Utländska medborgare får inte köra bil i Kina utan att ha tagit särskilt körkort. Däremot kan man hyra bil med chaufför, lättast genom hotellet eller guiden. Om du har bilen en hel dag, ge chauffören pengar till lunch. Vill du imponera på omgivningen, hyr en "Röda fanan", den stora kinesiska limousinen.

Cykelrikshaw

Trevligt att prova på, finns mest vid hutongerna i Peking. En förare trampar, plats för två passagerare. Gör upp om priset före avfärd, pruta ordentligt, förtydliga att priset gäller för båda passagerarna tillsammans och inte per person, samt att priset är i yuan och inte i US dollar. Egentligen är de olagliga på stora gator, så ta gärna hjälp av din guide så att allt går rätt och säkert till.

Kina är cykelns förlovade land. Varje år tillverkas 50 miljoner tvåhjulingar! Cyklister i Kina ser sig inte om och ger inte tecken innan de svänger. Trafikreglerna är också annorlunda. Vid rött ljus får man inte köra rakt fram eller svänga vänster, men man får alltid svänga höger.

Vi rekommenderar inte att cykla på landsbygden på grund av den ökande trafiken. Annars finns det många cyklar att hyra på gatan, till exempel genom mobike. Cykelhyran är cirka 1 yuan/30 meter plus 200 yuan i deposition. Fråga guiden eller i hotellreceptionen var närmaste cykeluthyrning finns, kanske finns den på hotellet. Utnyttja alltid bevakad cykelparkering när du vill parkera.

I Kina skiljer man på dialekter av kinesiska språket och minoritetsspråk. Förutom riks­kinesiskan (kallas också för standardkinesiska eller mandarin), på kinesiska Putonghua, talas sex olika dialekter. Wu-dialekten talas i området runt Shanghai och i stort sett hela Zhejiang-provinsen. Xiang-dialekten talas i provinsen Hunan. Kantonesiska (eller sydkinesiska) används i Kanton (Guangzhou), Hongkong och sydöstra Guangxi-provinsen. Kejia (även kallad hakka) talas i ett område norr om kantondialektens utbredning. Min-dialekten talas i Fujian-provinsen samt på öarna Hainan och Taiwan. Den minsta dialektgruppen är gan som talas i vissa delar av Jiangxi-provinsen.

De kinesiska dialekterna skiljer sig åt på i huvudsak tre sätt: genom uttalet, grammatiken och genom ordval i ordförrådet, ord som i andra dialekter kan vara litterära eller ovanliga varianter. Gemensamt för dialekterna är skriftspråket, de kinesiska tecknen. Den enkla stavelseuppbyggnaden och bruket av toner som betydelseskiljande element är också gemensamt.

Man ska inte lämna dricks efter taxiresor. Man förväntas inte lämna dricks vid restaurangbesök. Däremot bör man lämna dricks till hotellpersonal som man beställt service från, till exempel mat och dryck som beställts till rummet  eller till Bell Boys som tar hand om bagaget. Runt 10 yuan är brukligt att lämna.

Precis som på andra resmål i Asien lämnas dricks till guider och busschaufförer. Du som enskild resenär, eller resegruppen gemensamt, kan rådgöra med guiden om dricks till chaufför. Guiden är naturligtvis mycket glad för dricks, men vi påminner om att dricks är helt frivilligt och inte ett tvång. Alla guider och chaufförer är avlönade av researrangören och ingen lider nöd. Har man fått bra service passar det med dricks som en uppmuntran.    

Rekommenderad betalning för grupper: 25-30 yuan/person/dag .

Drick inte kranvattnet. Köp vatten på flaska. Bäst är att köpa flaskor i vanliga butiker på stan (kostar bara några kronor per liter), dyrast är de på hotellen. Även importerade märken finns. På hotellen kan man utan kostnad få en termos med kokt hett vatten. Många hotell erbjuder en flaska per person och dag. Köper du dricksvatten från försäljare som står runt sevärdigheter finns en risk att det kan vara "kopior" på originalvatten som säljs.

2100–1600 f.Kr.............Xiadynastin
1600–1040 f.Kr.............Shangdynastin
1040–256 f.Kr...............Zhoudynastin
256–221 f.Kr.................De stridande staterna
221–206 f.Kr.................Qindynastin
206 f.Kr–220 e.Kr..........Handynastin
220–265.......................Tre kungadömen
265–420.......................Jindynastin
420–589.......................Norra & södra Dynastierna
589–618.......................Suidynastin
618–907.......................Tangdynastin
907–960.......................De fem dynastierna
960–1279.....................Songdynastin
1271–1368...................Yuandynastin
1368–1644...................Mingdynastin
1644–1912...................Qingdynastin
1911–1949...................Republiken Kina
1949–.......................... Folkrepubliken Kina

Spänningen i Kina är densamma som i Europa, 230 volt. 4- och 5-stjärniga hotell, liksom de flesta 3-stjärniga, har uttag i badrummet för rakapparater, det vill säga stickkontakter med “trånga” hål som även passar för laddning av mobiltelefonens batteri, men som inte passar hårtork . Runt om i Kina är uttagen olika. Till och med på helt nybyggda 4- och 5-stjärniga hotell kan det i ett och samma hotellrum finns uttag av olika utseende.

Om du vill vara helt säker på att kunna använda dina egna elektriska apparater (till exempel batteriladdare) måste du ta med en universaladapter (mellankontakt) som finns att köpa i välsorterade svenska elbutiker och varuhus. Hårtork finns dock på rummet hos de flesta flerstjärniga hotell.

I Kina placeras familjenamnet (efternamnet) först och förnamnet därefter. De vanligaste efternamnen uppgår till omkring tvåhundra stycken, men det finns upp emot sextusen olika namnvarianter. Det finns därtill ett oändligt antal förnamn. I en känd, kinesisk klassiker finns de flesta av familjenamnen samlade, Bai jia xing – De hundra familjernas efternamn. I dag är bland andra efternamnen Wang, Chen, Li, Zhang och Liu vanligast. Vid giftermål behåller kvinnan sitt eget efternamn. Barn får oftast sin fars familjenamn.

Flygplatsskatterna ingår sedan september 2004 i resans pris. Detta innebär att du som resenär slipper tänka på att ha kinesisk valuta kvar till hemresan.

Nästan alla stora europeiska flygbolag flyger till Peking, några enstaka flyger också till Shanghai, Hongkong och Chongqing. På huvuddelen av våra resor flyger vi Stockholm–Peking tur och retur nonstop med Air China. Air China flyger med Air Bus 330 som tar cirka 250 passagerare. Flygtid Stockholm–Peking  är 8 timmar och 20 minuter. Peking–Stockholm tar 9 timmar och 10 minuter. Air China flyger österut över Östersjön, in i Ryssland över S:t Petersburg och vidare österut över Sibirien, söderut in över Mongoliet och över Ulan Bator, varifrån det är en timme till landning i Peking. Tidsskillnaden mellan Skandinavien och Kina är +7 timmar (+6 timmar när vi har sommartid). Det innebär att när klockan är 12:00 hos oss är klockan 19:00 i Kina. 

Kinas inrikesflyg är väl utbyggt. Utöver Air China (CA), som flyger både utrikes och inrikes, finns ett trettiotal bolag som flyger inrikes. Förväxla inte Air China med China Airlines. Det sistnämnda är ett taiwanesiskt flygbolag.

Kina är i dag världens största köpare av moderna passagerarflygplan. Man köper mestadels amerikanska Boeing- och europeiska Airbus-plan. Det är alls inte ovanligt att våra resenärer under resan i Kina flyger med någon av de allra mest moderna flygplansmodellerna, till exempel den Airbus i vilken samtliga passagerare, även i turistklass, har egen TV-skärm i stolsryggen framför det egna sätet. Servicen ombord på inrikesflyget har förbättrats avsevärt de senaste åren och kan ibland vara överraskande bra och trevlig. På vissa flighter serveras varm mat, men det finns sällan information om detta i förväg. Rökförbud gäller på alla inrikesflyg. Var vaksam på förseningar, som ibland inträffar på grund av stormigt väder eller höga halter av smog. När förseningar väl inträffar är informationen till passagerarna ofta obefintlig. Om något sägs, så sägs det oftast endast på kinesiska.

Fotografering fungerar som i de flesta andra länder. På museer och inne i tempel råder ofta fotoförbud. Fråga först och fotografera sedan.

I tempel kan förbudet ibland upphävas mot en diskret kontantersättning. I Tibet så är det direktbetalning med fast pris som gäller. Man får inte fotografera militära anläggningar och inte från luften. Om du vill ta närbilder på människor eller personliga situationer, gör först en frågande gest så att personen blir medveten om din avsikt. Avstå om reaktionen är avvisande. Ibland begär den du vill fotografera en mindre kontant ersättning.   

Frisörsalonger finns på många hotell. På turistklasshotellen är det billigt. På några av storhotellen finns frisörer som klipper enligt internationell prisnivå. Är du äventyrligt lagd föreslår vi en frisersalong eller rakstuga ute på stan. Du kommer också att upptäcka utomhusfrisörer som är i full gång med klippningen medan kunden sitter lugnt på en pall på trottoaren. Om du provar den varianten kommer du billigt undan, du blir en upplevelse rikare och resesällskapet får chans till ett bra foto...

Många omtyckta och vanliga frukter kommer från Kina. Här finns ett stort utbud av frukt. Äpplen, päron, bananer, vindruvor, apelsiner och ”päpplen” (vilket verkar vara en blandning mellan äpple och päron).  Apelsinen har i flera årtusenden odlats i Kina och vårt namn apelsin betyder “äpplen från Kina”. Mandarinen anses ha sitt ursprung i södra Kina, liksom kiwi (som betyder “kinesiska krusbär”).

Utbudet av frukt varierar beroende på årstid och del av landet. I norra och centrala Kina kan man under sommaren läska sig med de allra bästa vattenmeloner. Det finns hur många meloner som helst och de kostar nästan ingenting. På höstarna finns friska, goda persimoner (sharonfrukt). Färsk liche är en annan delikatess, billigast i södra Kina där de växer.

Under sommaren finns persikor och på hösten härliga granatäpplen. Bäst och billigast är den frukt man hittar på lokala marknader. Skala frukten eller skölj den på hotellrummet.

Färdhandlingarna distribueras med post 7–10 dagar före avresa och innehåller detaljerade anvisningar inför avresan, internationell flygbiljett, tidtabell, pass, visum, deltagarlista, resans program, hotellinformation, med mera. Posten skickar ett SMS till din mobiltelefon med ditt kollinummer. Paketet hämtar du ut hos ditt närmaste postombud.

Vår erfarenhet är att förkylning, inte magbesvär, är den vanligaste ”åkomman” under en Kinaresa. Inte minst under sommaren. Ibland är förkylningen orsakad av den temperaturväxling man utsätts för under en het sommardag och den alltför effektiva luftkonditioneringen i bussen, hotellobbyn eller restaurangen.

Det kinesiska uttrycket för "skål" kan vara bra att lägga på minnet. Ganbei säger man, vilket betyder torrt glas! De kinesiska spritglasen är ofta små, 2-4 cl. När man skålat, sagt ganbei och tömt glaset brukar man hålla det upp och ned för att visa att det verkligen är tomt. 

Glutenintolerans innebär att man inte kan äta eller dricka något som innehåller mjöl eller gryn av vete, korn, råg eller havre. Om du lider av glutenintolerans måste du hela tiden, inför varje måltid, vara mycket noga med att kontrollera maten. Det är svårt att få kineser att förstå innebörden i detta problem. För våra resenärer har vi därför utarbetat en särskild informationstext på kinesiska som är ovärderlig som hjälp.

Enligt kinesisk statistik från 2016 utgör de etniska kineserna, Hankineserna, omkring 91,5 procent av befolkningen i landet. Hankineserna härstammar från centralt belägna områden mellan Gula floden i norr, Långa floden (Yangtze) och Pärlfloden i söder. Minoritetsfolken är däremot spridda i norra, nordvästra och sydvästra Kina. Exempel på stora minoritetsgrupper är tibetaner, mongoler, uigurer, koreaner, zhuang och hui (muslimer).  

Januari–februari, vårfesten

Vårfesten, som är det kinesiska nyåret, firas mellan 21 januari och 20 februari. Tidpunkten varierar från år till år, oftast infaller vårfesten under februari. Under det nya årets första dag är nästan allt stängt och det är märkligt lite folk och trafik i rörelse. Samhällslivet avstannar i flera dagar. Kommersiella företag har stängt några dagar, institutioner och skolor har långledigt i flera veckor.
Förlägg inga affärsbesök eller kvalificerade studiebesök till denna tid utan att vara helt säker på att ditt program kan genomföras. Datumet bestäms av månkalendern.
 
8 mars, internationella kvinnodagen

Firas av några olika organisationer, men är ingen allmän helgdag.
 
1 maj

Ledigt, även 2 maj är det ledigt för många.

4 maj, ungdomens dag

Firas av några olika organisationer, men är ingen allmän helgdag.
 
1 juni, barnens dag

Firas av några organisationer, men är ingen allmän helgdag.
 
1 oktober, Kinas nationaldag

Efter revolution och inbördeskrig mot Chiang Kai-sheks parti Kuomintang, utropade Mao Zedong (Mao Tse-tung) den 1 oktober 1949 Folkreprubliken Kina från podiet på Tiananmen-porten vid Himmelska fridens torg i Peking. Chiang Kai-shek flydde till Taiwan. Den 1 och 2 oktober brukar alla vara lediga, men för många varar ledigheten upp till en vecka, allt beroende på vilket yrke eller arbetsgivare man har. Hur lång ledigheten blir brukar meddelas sent, ibland bara några veckor före nationaldagen.

Andra traditionella högtider

Många andra traditionella högtider firas, även om de inte officiellt är helgdagar. I april är det Qing Ming, då man vördar minnet av avlidna anhöriga. I juni är det Drakbåtshögtiden och på hösten Månfesten.
Affärer och varuhus har i allmänhet öppet även på allmänna helgdagar (enda undantaget är det kinesiska nyårets första dag), men de flesta institutioner och företag har stängt.

I Kina finns alla typer av hotell, från mycket primitiva och enkla, till hotell av internationell lyxklass.

Många av de hotell vi klassar som turistklass är definitivt av hög turistklass. Flera av dessa hotell skulle efter europeisk måttstock (och utan överdrift) kunna benämnas första klass. I Kina finns en officiell klassificering av hotell (1-5 stjärnor). Vi har valt att kalla de 3-stjärniga för turistklass, 4-stjärniga för första klass och 5-stjärniga för lyxklass.

På vår hemsida finns de flesta av våra hotell presenterade. Under säsongen kan vi med kort varsel komma att byta ett hotell mot ett annat likvärdigt hotell. Med färdhandlingarna medföljer information om resans hotell (adress, telefonnummer samt hotellets hemsida).

Allmänt om hotell i Kina

5-, 4- och 3-stjärniga hotell erbjuder all möjlig service: restauranger, bar, tvätt över dagen, valutaväxling, Business Center med Internet-service, butiker eller shopping-galleria och så vidare. Alla viktiga kreditkort accepteras. Det går också lätt att ringa och faxa från och till dessa hotell. På 5- och 4-stjärniga hotell finns pool och gym, ibland tennisbana och andra sportmöjligheter

5-STJÄRNIGA HOTELL

De absolut bästa hotellen, många drivs av internationella hotellkedjor, motsvarar hög internationell första klass eller lyxklass, ofta fullt jämförbara med liknande hotell i Hongkong och Bangkok.

4-STJÄRNIGA HOTELL

Mycket bra hotell, oftast av internationell första klass, ibland med utländsk ledning. Dessa hotell motsvarar, eller är någonting mitt emellan, till exempel Sheraton och Provobis Hotell Europa i Göteborg, eller Royal Viking och Scandic Anglais i Stockholm. Exempel: Howard Johnsson Paragoon eller Penta Hotel i Peking. I Shanghai: Shanghai Hotel 3,5 stjärnor och Jiangguo Hotel 4 stjärnor. För att vara 4-stjärnigt måste ett hotell i Kina ha åtminstone en västerländsk/internationell restaurang.

3-STJÄRNIGA HOTELL

Turistklass, ofta bra hotell av turistklass, ibland med standard motsvarande svensk förstaklass. Exempel är Songhe Hotel i Peking eller East China Hotel och Magolia Hotel i Shanghai. Kan vara renoverade äldre eller nybyggda hotell.

2- OCH 1-STJÄRNIGA

Mycket lägre klass än 3-stjärniga hotell. Enkla eller mycket enkla och mycket billiga hotell, ibland smutsiga, sällan engelsktalande personal, dålig frukost. Vissa av dessa hotell erbjuder också större rum med flera bäddar, och sovsalar. Endast för den som vill minimera kostnaden.

Tvättservicen fungerar bra. Lämnar du in tvätten på morgonen så får du tillbaka tvätten ren och välstruken samma kväll. Men tvättningen är inte skonsam och kan slita på plaggen. Tvättmedlen är starkare än våra och ofta tvättar man i för högt gradtal (60 grader när det borde vara 40 grader). Lämna inte in fina blusar och sådan fintvätt som inte får strykas. Måste du tvätta så är ett råd att vänta tills du kommer till ett internationellt hotell. Priserna varierar, på de flesta andra resmål är tvättavgifterna lägre än i Peking.

Inför inresa i Kina ska man fylla i ett så kallat Arrival Card. Blanketten delas ibland ut under flygresan eller på tåget. Det bästa är dock att hämta blanketten strax innanför passkontrollen. Vid utresan fyller man i ett så kallat Departure Card. 

På våra standardhotell, 4-och 5-stjärniga, finns det internet både på rummen och i foajén. Vanligtvis ingår Wifi-anslutning gratis.

Standarden på frukostkaffet varierar mycket i Kina. Ibland är det helt okej. Om kaffet är avgörande för hur din dag ska bli, ta med kaffepulver att spetsa din kopp med. Kaffe serveras inte till lunch eller middag, då är det bra att ha med eget. På restaurangerna går det alltid att få hett vatten, på hotellen likaså.

Nordligaste Kina ligger på samma breddgrad som nordtyskland, Shanghai på samma breddgrad som Kairo och Hongkong ligger strax söder om kräftans vändkrets, på samma breddgrad som Sahara och södra Libyen. Den stora kinesiska ön Hainan ligger på Calcuttas breddgrad. Det blir därför mycket stora variationer i klimatet mellan olika delar av landet. När det första riset skördas i söder är nordligaste Kina fortfarande täckt av snö. I så gott som hela landet påverkas klimatet av monsunvindarna.

Vintermonsunen från norr och nordväst för ner mycket kall och torr luft från Sibirien. Peking, som ligger på samma breddgrad som Lissabon, har lika kalla vintrar som Helsingfors men mycket torrare. Söderut är vintern betydligt mildare. Shanghai-området i mellersta Kina har ungefär lika mild vinter som Madrid. Kanton och Hongkong i söder kan ha vintrar som påminner om en sval svensk sommar.

Sommarmonsunen är en sydlig till sydostlig vind som för in varm och fuktig luft över landet. Temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små.

Under sommaren faller större delen av årsnederbörden. Största nederbördsmängderna kommer i sydost och avtar sedan mot nordväst. I Xinjiangs ökenområden är den årliga nederbörden mindre än 100 mm.

Våren i maj och hösten under september och oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det även i norra Kina ganska varmt medan det i söder inte blir för hett. Kvällarna och nätterna kan vara kyliga i norr. Nederbörden är ringa, men i centrala och östra delarna av landet kan det under september förekomma en hel del regnskurar. Det är stora skillnader mellan norr och söder. Mars kan vara kall eller sval i Peking, medan det i söder redan har blivit sommar. September är fortfarande varm i Peking men är ofta het i söder. På de vanligaste resmålen är april och oktober månaderna med det allra mest behagliga klimatet.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten, utom i Tibet och andra områden på högplatån. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I såväl Peking som Shanghai är luftfuktigheten i juli och augusti 60–70 procent mitt på dagen då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

Vintern är mild längst i söder, men mycket kall och torr allra längst i norr. Ofta är det också blåsigt i norr. Vintern pågår från november till och med februari. Snö faller i allmänhet bara i nordöst och på de höga bergen i väster och sydväst. Det är mycket ovanligt med snö i Peking.

För dig som åker till Peking under november till februari: packa ned vinterkläder. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna. Längst i söder är vintern kort och mild.

Kinesiska språket är en samlingsbeteckning för de olika dialekter som talas i Kina. Störst är rikskinesiskan (kallas även standardkinesiska eller mandarin) som cirka 70 procent av befolkningen pratar; de bosatta norr om Långa floden (Yangtze) samt i de sydvästra provinserna Sichuan, Yunnan och Guizhou. Det finns också många lokala varianter av rikskinesiskan i Kina men de är ändå inbördes begripliga. Rikskinesiskan kallas i Kina för "putonghua", som betyder det allmänna språket. Det är den officiella språknorm som lärs ut i kinesiska skolor och grunden kommer från den dialekt som pratas i Peking. På radio, i TV och på teater och film talas också putonghua.

Rikskinesiskan är ett tonspråk, med fyra olika toner som tillämpas på alla ord. Uttalar du ett ord med fel ton blir betydelsen en helt annan. Ta till exempel ljudet ma; uttalat med den första tonen, hög och jämn, betyder ordet ”mamma”. Uttalas ma i den andra tonen, nerifrån och upp, betyder det ”hampa”. I den tredje tonen, med ett lågt ljud som faller och sedan går upp, betyder det ”häst” och ma i den fjärde tonen, från ett högt läge som faller snabbt, har betydelsen ”att skälla på”. Alla dessa fyra olika ma skrivs dessutom med tecken som är olika varandra.

Den rikskinesiska grammatiken är naturligtvis olik våra europeiska språk. Bland annat saknar språket helt böjningar, både vad gäller till exempel substantiv och tempusböjningar av verb. Istället spelar ordföljden en mycket viktig roll när man sätter ihop meningar.

Övriga dialekter som talas i Kina är wu, xiang, kantonesiska (eller sydkinesiska), kejia (även kallad hakka), min och gan. Dessa talas främst i de östra och sydöstra provinserna. Skriftspråket är detsamma för de olika dialekterna även om uttalet, och i vissa fall grammatiken, skiljer sig åt. Därutöver talas också ett antal minoritetsspråk i Kina som i de flesta fall inte alls är besläktade med kinesiska.

  • Anpassa klädvalet efter den typ av resa du ska åka på, vilken årstid det är och vilka hotell du ska bo på.
  • Under en turistresa kräver den kinesiska etiketten inte finkläder. Den kinesiska omgivningen ställer överhuvudtaget mycket sällan några krav på klädseln.
  • Under de dagliga utfärderna kan man klä sig helt efter eget tycke, i shorts och t-shirt eller i långbyxor och kavaj, helt beroende på hur man trivs bäst.
  • Bekväma skor är mycket viktigt, du kommer att promenera en hel del under utfärderna. Gummisula är ett måste för att kunna komma upp på Kinesiska muren. Gympaskor är bra att ha.
  • Byter man om till middagen? Ofta, men inte alltid, hinner vi hem till hotellet innan middagen, bland annat för att du ska få en stund för dig själv och kunna byta om eller vila, innan det är dags för middag. Middagen intas sällan på hotellet. Vad man då byter om till är ett personligt val. Några resenärer kommer i t-shirt, skjorta eller tröja, andra kommer i kavaj.
  • Om man bor på ett 4- eller 5-stjärnigt hotell eller går på motsvarande typ av restaurang, kan man känna behov av att anpassa garderoben efter de lyxiga miljöer man ibland rör sig i.
  • Besöker man Hongkong, bor på förstaklasshotell och tycker om att klä upp sig, gäller kavajklädsel. Men det går också alldeles utmärkt med enklare klädstilar.
  • Om du gör en affärsresa, ingår i en officiell delegation eller har representativa plikter anpassar du naturligtvis klädseln därefter.
  • Lätta, luftiga kläder under den varma och fuktiga sommaren. Shorts och t-shirt går bra för båda könen.
  • Varma kläder är ett måste under vintern, även under senhöst och tidig vår i nordkina. Vindtät rock/jacka, ylletröja, varma underkläder, varma skor/stövlar, handskar, halsduk och mössa är ett måste i Peking från mitten av november till och med februari.
  • Tröja/jacka/kavaj är bra att ha till hands för svala höst- och vårkvällar men även under den varma sommaren då luftkonditioneringen i bussar och restauranger ibland kan kännas som en isande vind.
  • Solglasögon är ett måste året om. I Förbjudna staden och Himmelens tempel är det mycket ljust, ljuset reflekteras mot den vita stenbeläggningen.
  • Paraply eller lätt regnkappa behövs under den regniga perioden.
  • Keps är bra under soliga sommardagar.

 

Hotellen och deras restauranger, barer och andra större restauranger, moderna varuhus och butiker samt specialbutiker för turister accepterar oftast alla de stora korten, till exempel American Express, Master Card, EuroCard och VISA. På vissa kort kan man också göra kontantuttag i Bank of China, kontakta ditt kortföretag för aktuell information. Att ta ut kontanter på kortet är oftast tidsödande. Varken pass eller ID-kort behövs vid kortanvändande i Kina. Räkna med att betala det mesta av normal shopping kontant. Automater för kontantuttag med VISA, Master Card och American Express finns ofta i hotellens foajéer.

Flera av de internationella hotellen har delikatess- och brödbutiker. För inköp av vatten på flaska, Coca Cola, öl, vin, sprit, godis, kex, chips, kaffepulver, bröd, yoghurt, hygienartiklar, batterier och liknande rekommenderar vi lokala butiker där priserna är lägre än i hotellbutikerna. Idag finns stora internationella supermarkets där du finner allt du kan behöva.

Att som resenär drabbas av magsjuka är mycket ovanligt på våra resor. Maten är oftast mycket bra och den hygieniska standarden på de restauranger vi besöker likaså. 

 

Det kinesiska köket anses som ett av de bästa i världen. En kinaresa brukar bli en kulinarisk upplevelse. De regionala skillnaderna gör att maten blir varierad, även om man äter kinesisk mat under hela resan. Om du har helpension i Kina ingår frukost, lunch och middag. Om inget annat anges där resan presenteras serveras kinesisk mat genomgående under hela resan. På de 3-, 4- och 5-stjärniga hotellen serveras bufféfrukost, mycket stor på de 5-stjärniga, mindre omfattande och mindre “internationell” på de 3-stjärniga. Kaffe serveras. Ibland bra kaffe, men oftast lite svagt. Vill man ha mer styrka kan kaffet förstärkas med eget pulverkaffe.

Kinesisk lunch och middag består av flera rätter. Små kalla rätter som inledning och sedan några olika huvudrätter, såsom fisk-, kött- och grönsaksrätter. Var och en serverar sig själv från faten som ställs fram mitt på bordet. Sittningen avslutas ofta med en mild soppa. I Sydkina serveras soppan ibland som entrérätt. Under en rundresa äts luncherna oftast på en restaurang som ligger passande i förhållande till planerad programrutt. Färdledaren/guiden planerar dagen så att gruppen hinner tillbaka till hotellet innan det är dags för middag.

Den kinesiska maten är gjord för att ätas med pinnar. Kanske är det svårt i början, men man lär sig snabbt. Blir det för svårt kan man för det mesta få åtminstone en gaffel. Varje resmål har sina lokala specialiteter. I storstäderna finns alla kinesiska kök representerade. I Peking finns även utmärkt fin kantonesisk mat eller kryddstarka sichuanesiska rätter.

Vill du leta upp restauranger på egen hand så brukar guideböckerna kunna ge bra vägledning. Annonser i de tidningar och broschyrer som finns på hotellen kan också ge tips eller en snabb sökning på internet. Det finns mängder med små privata restauranger som är väl värda ett besök. Fråga hotellreceptionen, färdledaren eller de kinesiska guiderna om tips. Om du går gatan fram och letar – gå in där många kineser äter. Det brukar vara bästa sättet att få bra mat.

Skulle du mot förmodan tröttna på kinesisk mat finns goda möjligheter till omväxling. På storhotellen finns både västerländska och andra kök. 3-, 4- och 5-stjärniga hotell har alltid en Coffee Shop med internationella och asiatiska rätter, som pasta, sallader, hamburgare, kycklingrätter, med mera. Vissa hotellrestauranger serverar kött som flugits in från Texas eller Australien. I Peking finns italiensk pasta, japansk sushi, tysk korv, thailändska rätter, indisk tandori, norsk lax, koreansk bulgogi och mycket, mycket annat.

 

Ta med all medicin och hela det reseapotek du kan behöva. Viktig medicin förvaras i handbagaget eller delas upp mellan handbagage och resväska. Ta gärna med huvudvärkstabletter och något som effektivt stoppar lös mage, till exempel Imodium.

I Kina kan du få traditionell örtmedicin men även västerländsk medicin. Vid behov kan färdledaren/hotellet/guiden ordna så att en läkare kommer till hotellet eller att du kan besöka sjukhus. I Peking och Shanghai finns även moderna kliniker med västerländska läkare. Vård och medicin betalas kontant av dig själv. Se till att få kvitto, så kan du söka ersättning från försäkringsbolaget efter hemkomst. Informera gärna guiden i förtroende om det är något du tycker han/hon ska känna till. På så sätt kan du lättare få hjälp om något skulle hända.

Telia, Telenor och Comviq brukar fungera bra, ofta överraskande bra även under tågresor och på mindre resmål såsom Tibet (Lhasa och Shigatse). Men plötsligt kan det också uppstå en situation i Peking då det är omöjligt att få nätkontakt. ”Dålig kapacitet i nätet”, säger då den svenska operatören. För andra abonnemang, kontrollera med operatören direkt.

Antalet mobiltelefonabonnenter i Kina överstiger 100 miljoner och växer med cirka 5 miljoner varje månad. 2016 var antalet abonnemang runt 1,5 miljarder, alltså fler än ett abonnemang per person. De flesta kineser skaffar sig numer inte någon fast telefon, det är mobilen som gäller.  

 

Måltidsdryck ingår normalt i måltiderna, se presentationen av din resa för detaljer. Du kan välja mellan öl, vatten på flaska, läsk (oftast Coca Cola) eller kinesiskt te. Kinesisk öl är av bra kvalitet, alkoholhalten motsvarar svensk folköl, ibland till och med lite starkare. Den billigare öl som serveras på många ställen kan dock ha en alkoholhalt på 2,5 procent.

Kinesiska restauranger serverar inte kaffe efter maten. På restauranger och i barer finns ett stort utbud för den som vill beställa och betala extra. Vin kan beställas på alla restauranger, men det ingår ej.

 

 

I Kina finns inte de mänskliga rättigheter vi svenskar tar för självklara. Mycket har hänt sedan 1978 då den öppna dörrens politik deklarerades och de ”fyra moderniseringarna” inleddes (jordbruk, industri, vetenskap/teknologi och försvaret). Men den ”femte moderniseringen” (demokratin) står inte på dagordningen. Däremot har var och ens ekonomiska och sociala rättigheter utvecklats och stärkts avsevärt. Jämfört med perioden 1960–80, har dock den politiska friheten och rättssäkerheten för den enskilde medborgaren ökat. Organisationsfrihet och yttrandefrihet saknas. Det faktiska skälet, oavsett vad som officiellt sägs, till de fängslanden som görs, är att personens göranden och låtanden hotar kommunistpartiets och den nuvarande ledningens maktställning och “stabilitet”. Dessa förhållanden hindrar dock inte kinaresenären från att visa nyfikenhet, ställa kontroversiella frågor och öppet debattera med dem man träffar.

Nyheter kan man få reda på genom dagstidningen China Daily som finns på hotellen eller via CCTV 4 som dagligen har engelskspråkiga nyhetssändningar. De flesta större hotell visar också utländska nyhetsprogram, till exempel CNN & BBC.

 

Det är möjligt att förlänga en resa med ett par extra dagar, så varför inte resa vidare till någon annan storstad eller avsluta resan med ett par dagars sol och bad?

Du kan välja att stanna kvar på egen hand och resa hem senare än gruppen. Alla förlängningar måste bokas före avresa. Kontakta oss på 08-10 88 24 för mer information eller maila dina önskemål till oss på info@svenskkinesiska.se så återkommer vi med ett prisförslag.

 

De traditionella kinesiska kvällsnöjena är sång- och dansföreställningar, Peking-opera och akrobatik. Många föreställningar håller hög kvalitet. De flesta hotell har en bar, några har nattklubb och diskotek. I de största städerna finns supermoderna diskotek som besöks av modemedvetna kineser som är beredda att spendera en hel del pengar.

De häftigaste diskoteken finns i Peking och Shanghai, fråga guiden efter adresser. De internationella hotellen erbjuder ibland musikunderhållning i barerna.

På Peace Hotel i Shanghai finns en världsberömd jazzorkester. Deras alldeles egen version av “Ack, Värmeland du sköna” är en upplevelse att höra. Jazzklubben på Peace är verkligen värd ett besök, miljön och stämningen är fantastisk och det är ett riktigt kultställe. Man kan också dansa på den lilla ytan framför orkestern.

Disco och pardans var tidigare föremål för häftiga diskussioner bland kinesiska makthavare som kallade det för ”västerländsk dekadens”. Numera är det fritt fram och på teve visas danskurser. Ett besök på ett lokalt danspalats brukar vara en upplevelse. Där kan man se kinesiska varianter av vals, foxtrot och lambada och kanske själv dansa till den exotiskt klingande dansmusiken. Fråga din lokala guide var det finns någon danslokal.

I många städer dansas det tidigt om morgonen på något litet torg eller i en park. I Pekings Dongdan-park, intill Xinqiao Hotel, utövas morgongymnastik till diskotoner. I Xian, alldeles utanför stadsmuren söder om Bell Tower, gör de äldre Xian-borna morgongymnastik till diskotoner. Alldeles intill kan en kurs i pardans pågå. Tidiga morgonpromenader rekommenderas! 

Vid varje inrikes flyg- eller tågresa måste man ha passet i beredskap. På flygplatserna ska passet visas upp i en särskild passkontroll efter incheckning. På tågen kontrolleras det ofta av vagnens tågvärd. Då gäller det att ha passet i handbagaget och inte nedpackat i den redan incheckade resväskan.

Ditt pass måste vara giltigt minst sex månader framåt i tiden från utresan ur Kina. Passet måste vara i gott skick och ha minst ett helt uppslag (två sidor) tomt på stämplar. Visum ”klistras” i passet (en stor etikett som tar en hel sida).

När ska du skicka in passet och när får du tillbaka det? Har du svårt att avvara passet? Kontakta oss så löser vi alla problem och svarar på dina frågor.

 

Heter det Peking eller Beijing? Både och faktiskt men på svenska heter det Peking, precis som vi på svenska säger Köpenhamn och inte København. På kinesiska heter det naturligtvis Beijing, och uttalas ”Bejdjing”, med jämn hög ton på andra stavelsen. Av samma skäl använder vi det svenska namnet Kanton för staden Guangzhou i södra Kina.

 

Pinyin är kinesiska skrivet med bokstäver och infördes 1958 i Kina som transkriptionssystem (omskrivningsmetod) för de kinesiska tecknen till romerska bokstäver.
Pinyin är en ljudskrift som utgår från hur kinesiskan uttalas på putonghua, som är "rikskinesiska" (samma språk som vi kallar mandarin) eller "Peking-dialekt".

Enligt pinyin-systemet skrivs Kinas huvudstad Beijing och staden där den berömda terrakottaarmén är belägen skrivs Xi´an. Konfucius är Kongfuzi.
Tidigare användes transkriptionssystemet Wade-Giles, som man kan se i äldre böcker och kartor. Man skrev då Peking och Sian. Namn som Mao Zedong och Zhou Enlai skrevs Mao Tse-tung och Chou En-lai.

1979 började pinyin användas i publikationer för den utländska marknaden och fick därmed internationell status. I Kina används pinyin till exempel i lexikon, på gatu- och tunnelbaneskyltar och i skolböcker och då företrädesvis parallellt med kinesiska tecknen. Pinyin används också av utländska studenter världen över i studiematerial till  rikskinesiska, som hjälp för hur tecknen uttalas.

 

Frimärken säljs på hotellen. Från Peking brukar post till Sverige ta högst en vecka. Från resmål ute i landet tar det längre tid.

Vid ett flertal tillfällen har vykort kommit bort i posten vid inlämning på hotellen. Lägg därför vykorten i en brevlåda ute på stan. Fråga guiden så hjälper han eller hon dig. Du kan även prata med Bellboys på hotellet, så kan någon av dem hjälpa dig direkt.

 

Under en turistresa är det inte alls nödvändigt att överlämna gåvor eller presenter. Ska du träffa yrkeskolleger kan det vara bra med någon present, kanske facklitteratur på engelska. Om ditt besök har officiell prägel eller om du är inbjuden av någon bör du ha med lämpliga presenter till värdarna. Har du under resan märkt att guiden är intresserad av något speciellt, till exempel musik eller litteratur, kan du posta sådant hemifrån. Svenska föremål är populära som presenter.

 

Prostitution kan ibland förekomma, bland annat på hotellen där man kan bli uppringd på rummet och erbjuden "massage". Anmäl alla sådana samtal direkt till hotellets reception, färdledaren eller guiden.

 

I varuhus och i de flesta vanliga affärer är priserna fasta. På de många marknaderna, i ambulerande försäljningsstånd och hos försäljare av souvenirer, prylar, kuriosa, hantverk, antikviteter och liknande ska man alltid pruta.

Hur mycket ska man pruta? Om försäljaren begär 100 yuan ska man inte föreslå 80. Då blir det direkt 90. Svara istället 25 och invänta reaktionen. Höj inte budet direkt, stå fast och vänta på att försäljaren går ner i pris, gå mycket långsamt uppåt eller stå fast vid ett lågt belopp. Om du hela tiden höjer budet förstår försäljaren att du går med på att mötas nära hans bud. Oftast ligger ”priset” betydligt lägre!

Vad är rätt pris? Bestäm själv efter vad som är viktigt för just dig. Är priset viktigast eller måste du slå till snabbt? Ibland kan det fungera att gå en liten bit upp i pris men sedan avböja och lägga ned föremålet, för att gå vidare. Kanske följer försäljaren efter för att strax acceptera ditt låga bud. Redan första dagarna i Peking kommer du att få erfarenheter av prutandet. Mot slutet av resan är du fullärd!

Radiolyssnaren kan i Peking få in flera musikkanaler med blandad kinesisk och utländsk musik. Tips är AM640kHz, AM720kHz, FM90MHz och FM97,4MHz. På kortvåg kan man på de flesta platser i landet få in BBC och Voice of America. Hotellrummen har ingen radio. Är det viktigt för dig att lyssna på radio måste du därför ta med din egen lilla ljudlåda.

 

Grundenheten i den kinesiska valutan renminbi är yuan som motsvarar vår krona. 1 yuan består av 100 fen. Det finns en särskild enhet, en slags "tioöring", som heter jiao och som alltså består av 10 fen. Den kallas oftast av kineserna för mao. Kineserna själva säger sinsemellan nästan aldrig yuan. I stället säger de kuai som egentligen betyder ”bit” eller ”klump”. Tre yuan sägs alltså san kuai (tre bitar). Om man ska vara tydlig säger man san kuai qian (tre bitar pengar), eller alldeles väldigt tydlig: san kuai qian renminbi (tre bitar pengar folkvaluta).

Vi kan arrangera individuella respaket till mer än 1 000 resmål runt om i Kina. Ett sådant paket kan innehålla allt från flygbiljetter, hotell och transfers till utfärder med bil och guide, måltider och genomtänkt program. Det kan också vara ett minipaket.

Det går naturligtvis att resa helt på egen hand i Kina genom att på plats köpa flyg- och tågbiljetter och leta upp hotell. Har du visum till Kina kan du utan extra tillstånd besöka många hundra öppna resmål runt om i landet. Den som på detta sätt kastar sig ut i det kinesiska äventyret måste vara utrustad med tålamod, mycket tid och en riktigt bra kinaguide. 

Res aldrig utomlands utan en riktig reseförsäkring, särskilt inte till fjärran resmål. Lita inte utan vidare på att hemförsäkringen eller kredit-/betalkortet ger ett fullgott reseskydd. Nämnda reseförsäkringar är tyvärr ofta otillräckliga. Kontrollera noga vad som ingår i din reseförsäkring och jämför.

Europeiska Reseförsäkringar erbjuder komplettering och utökning av det skydd som redan finns i hemförsäkringen. Utökningen inkluderar bland annat "Kom ikapp resan" om du missat avresan, ersättning vid förseningar, hjälp med pengar på resmålet om oturen är framme, "semestergaranti" med ersättning för förstörda resdagar vid sjukdom eller om något allvarligt händer.

Broschyr från Europeiska Reseförsäkringar kan beställas från oss. Vi kan även hjälpa till med beställning av försäkringen.

När det gäller val av valuta till reskassan, är det bästa att ta huvuddelen i US-dollar-kontanter som sedan kan växlas in över hela Kina, eller köpa kinesiska pengar hemma i Sverige. Nästan alltid använder man kinesiska kontanter när man shoppar. Alla “stora” internationella valutor accepteras, till exempel euro och brittiska pund (dock inte SEK). Alla hotell har säkerhetsskåp på hotellrummen, där man bör förvara den del av reskassan man inte kommer att behöva under dagen.

Air Chinas internationella flyg är rökfria. Även alla inrikesflyg i Kina är rökfria.

Det röks mycket i Kina, rökningen ökar och är ett snabbt växande hälsoproblem. Det röks i alla möjliga och omöjliga sammanhang och mycket lite hänsyn visas omgivningen. Ett exempel är rökning på restauranger. Dock är rökning förbjuden på alla inrikesflyg. På vissa offentliga platser och rum har rökning nu blivit förbjudet. Alla våra hotell har rökfria rum och rökfria våningsplan.
 

Den kinesiska maten innehåller mindre salt än vad vi är vana vid. Salta lite extra på frukostägget. Under den "svettiga sommaren" och vid resor på hög höjd är det bra med salt-tabletter.  

Vissa affärer ombesörjer hemtransport av otympliga "bagageovänliga" föremål som mattor och möbler. Både transport och försäkring ordnas. Transport med båt tar tre månader. Flyg går naturligtvis mycket snabbare. När varan kommer till Sverige betalas moms och eventuell tull.

Kina brukar anses vara ett riktigt shoppingparadis och på alla resmål finns en mängd försäljningsställen. I vanliga affärer och varuhus finns det mycket spännande att upptäcka. Dessutom kommer du hela tiden under resan att stöta på mängder av små och stora marknader där souvenirer, hantverk och kuriosa av alla slag säljs.

När ska man handla? Om du ser något du gillar, köp det! Räkna inte med att du ska hitta samma sak någon annanstans.

Vad ska man handla? Bra köp är sidentyger, som köps bäst i Peking, till exempel på Yuanlong Silk Shop nära Himmelens tempel eller på Youyi/Lufthansa Center som har stort sortiment. Meterpriset är 200–300 yuan/meter beroende på kvalitet i 100 procent silke. Du kan även köpa färdigsydda blusar, morgonrockar, skjortor och slipsar i siden. På Yuanlong kan du också låta sy upp kläder. Kinesiskt konsthantverk är också bra köp: lackarbeten, cloisonné och jade är ofta av hög kvalitet. Sötvattenspärlor, som finns på Hongqiao varuhus, likaså. Smycken finns överallt. Typiska kinesiska varor som kulramar (abakus), ätpinnar och de välljudande kinesiska cykelringklockorna, brukar vara uppskattade presenter och finns i många butiker.

I Peking finns två marknader där man gärna trängs för att köpa dunjackor, fritidskläder och fritidsskor, kopior av märkeskläder, ryggsäckar, handväskor och mycket annat till låga priser. Mindre sortiment av färdigsydda sidenkläder, som jackor, blusar, slipsar, klänningar, skjortor och kalsonger, finns också. Dock inte alltid sidentyg på metervara. Undersök alltid plagget innan du går därifrån.

Antikviteter finns i specialbutiker på vissa hotell, i särskilda antikaffärer och på pryl- och kuriosamarknader som vuxit upp vid de stora sevärdheterna. På de sistnämnda marknaderna blandas riktiga antikviteter med all möjlig krimskrams, bra hantverk och helt vanliga souvenirer. Här kan fynd göras. Men var försiktig vid inköp av konsthantverk på fria marknader eller av ambulerande försäljare. Ofta säljs annan sten eller färgade och slipade glasbitar som jade. Genom att dra spetsen på en nål över stenen kan man upptäcka om det är riktig jade, som i så fall inte repas av nålen.

I Kina är man världsmästare på att nytillverka föremål och få dem att se antika ut. Det gäller särskilt för prylmarknaderna. Om man inte är en samlare bryr man sig kanske inte så mycket om det är äkta antikviteter eller ej. Köp det du gillar om priset är rätt. Butikerna i storhotellens gallerier har ofta fina föremål.

Pekings klassiska konst- och antikvitetsgata heter Liulichang. Här finns fortfarande butiker värda att besöka, även om de numera inte står överst på listan. Men den som tillbringar en vecka i Peking kan ha stort utbyte av Liulichang och dess spännande omgivningar. Mellan Tiananmentorget och Liulichang ligger Dazhalan, ett affärs- och bostadsområde som genomkorsas av smala gränder. Här är en underbar miljö för promenader eller för en cykeltur. Liulichang har restaurerats och man har försökt återskapa atmosfären från Qing-dynastin. Här kan du köpa antikviteter, fina kopior av konstföremål, kalligrafipenslar och tuschstenar, sigill och målningar. Här finns även fina bokaffärer, ett privat museum och kuriosamarknader.

Enligt alla regler får endast sådana antikviteter som myndigheterna godkänt för export föras ut ur landet. Dessa är försedda med ett rött sigill eller skriftligt exporttillstånd. Var beredd att visa kvitto i tullen. Samtidigt ska sägas att inga av de intressanta föremål som köps på marknader är försedda med sådana tillstånd. Man gör alltså sådana inköp på egen risk. Oftast får man föremålen med sig hem. Någon enstaka resenär har blivit av med föremål i samband med tullkontrollen.

Kina och Hongkong ändrar inte tid på sommaren. Se även under "Tidsskillnad".

Utländska besökare i Kina blir sällan bestulna. Stölderna sker mycket sällan från hotellrummen. Däremot ökar angreppen från skickliga ficktjuvar, särskilt på marknader där det är trångt och då ens intresse fångas av något annat. Iakttag normal försiktighet. Lägg aldrig ifrån dig något utan tillsyn. Låt aldrig en handväska hänga bakom ryggen på stolen. Lämna aldrig en väska obevakad om du provar kläder, och så vidare. Utnyttja hotellens möjligheter till värdeförvaring. Allt fler hotell har säkerhetsskåp på rummet, utnyttja dessa och bär inte hela reskassan med dig.

Det är olika regler för tullfrihet och skattefrihet. Tullfrihet bestäms av EU och skattefrihet bestäms av svensk lag. Vill du veta mer? Besök tullens hemsida: https://www.tullverket.se 

Om inresan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor. Om inresan sker på något annat sätt kan du ta med dig varor för 3 000 kronor utan att betala några avgifter. Varorna måste transporteras personligen. Vill du ta med dig varor utöver det tull- och skattefria beloppet måste du anmäla det vid inresan till Sverige och betala tull och andra eventuella skatter. Generellt får inga kött- eller mejeriprodukter tas in i Sverige från ett land utanför den Europeiska unionen. Om du skulle välja att skicka hem de varor du har köpt så kommer du att få betala tull och andra eventuella skatter på hela varuvärdet inklusive frakt och försäkring.

  FÖRUTOM OVANSTÅENDE VAROR FÅR DU TULL– OCH SKATTEFRITT TA MED:

  • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  • 4 liter vin
  • 16 liter starköl
  • 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram röktobak eller en proportionell blandning av dessa tobaksvaror.
  • För att få ta med alkohol och tobaksvaror ska du ha fyllt 20 år respektive 18 år.

 
DU KAN HANDLA TAXFREE (ALKOHOL, TOBAK OCH PARFYM):

  • På svensk och annan flygplats inom EU vid utresan till Kina. Till exempel på Stockholm/Arlanda,
  • På Pekings (Shanghais, Hongkongs, etcetera) flygplats vid hemresan till Sverige. På Pekings flygplats finns i praktiken ingen begränsning av hur mycket man får köpa.

 
DU KAN INTE HANDLA TAXFREE TOBAK OCH ALKOHOL:

  • På flygplats i EU-land vid mellanlandning eller byte av flyg för vidareresa till resmål inom Europa.
     

DU KAN ALLTID HANDLA PARFYM

  • Vid avresan till Kina, på Pekings flygplats, under eventuella mellanlandningar och dessutom även på Arlanda vid hemkomsten.

 

Taxi finns på hotellen, flygplatser och järnvägsstationer. I Peking finns 80 000 taxibilar. Det finns många typer av taxi, priset beror på bilens storlek. Varje taxi har sitt pris angivet med en dekal på vindrutan. De större har ett grundpris på 13 yuan för de första 3 kilometrarna, därefter betalar man 2,5 yuan/kilometer.

Alla taxibilar har taxameter, kräv att den ska sättas på, man blir oftast lurad om man ska åka kortare sträckor och gör upp om ett fast pris. Ska man ha taxin hela dagen kan det vara annorlunda. Om du ska åka runt på flera ställen, kan du be taxin att vänta. Nästan inga chaufförer kan engelska, se till att ha adressen nedskriven på kinesiska!
 

Te är Kinas nationaldryck. Den serveras traditionellt även till lunch och middag. I Kina dricker man oftast grönt te. På turisthotellen serveras svart te till frukost!
Nedan kan du läsa mer om olika tesorter som är vanligast i Kina.

Läs mer

Svenska företaget Ericsson initierade affärsförbindelser med Kina för mer än 100 år sedan. De första 2 000 telefonerna levererades till Shanghai år 1894. 1906 tog Lars Magnus Ericsson själv emot en delegation från Kina i Stockholm. Sedan de första telefonerna i Peking installerades 1904 i det dåvarande Qing-hovets palats har en hel del hänt. Telenätet är under snabb utbyggnad men än har få familjer egen telefon.

Antalet mobiltelefonabonnenter uppgår till mer än 1 miljard. Teleförbindelserna med utlandet fungerar bra. Från hotellrummen kan man ringa direkt till utlandet, kontrollera med hotellet hur mycket kostnaden blir. Lokalsamtal debiteras ofta någon yuan i avgift.
Fax kan sändas genom hotellens reception eller Business Center. Ofta måste Du betala några yuan i avgift även när du erhåller fax. Landsnummer för samtal till Kina är +86.

Tibet är ett av världens mest fascinerande resmål. Här möter du en livskraftig och säregen religion, en ålderdomlig kultur och ett vilt, dramatiskt landskap. Men du kan också möta en del problem och svårigheter förknippade med den höga höjden. Reser du till Tibet med en resa arrangerad av oss kommer du att få ett särskilt informationshäfte.

 

På de större hotellen finns den engelskspråkiga tidningen China Daily som ger bra information om utvecklingen i Kina och vad som händer internationellt. Den kostar 80 fen och på en del hotell får man den gratis. Tidningen utkommer sex dagar i veckan. Utländska tidningar, till exempel International Herald Tribune, dagstidningar från Hongkong och Newsweek säljs på de större hotellen.
 

Tidsskillnaden mellan Skandinavien och Kina är +7 timmar. Det vill säga, Kina ligger sju timmar “före” oss. Under den period vi har sommartid är tidsskillnaden +6 timmar. Kina och Hongkong ändrar inte sin tid under sommaren. Trots att det är nära 500 mil från öster till väster finns inga tidsskillnader inom Kina, utan Pekingtid är standard.
Tidsskillnaden i kombination med att flyget från de nordiska länderna ankommer till Peking på morgonen eller förmiddagen, gör att tidsomställningen blir besvärlig. Det finns många olika idéer om vad som är bäst.

Våra försiktiga råd är: Sov så mycket som möjligt under flygresan, ät inte för mycket på planet och drick inte för mycket alkohol men drick mycket vatten.
Efter incheckning på hotellet: På grund av den tidiga ankomsten kan man inte självklart räkna med att direkt kunna checka in på hotellet. Om du ges möjlighet att sova någon timme vid ankomsten, så gör det. Men sov inte för länge, man måste vara vaken hela eftermiddagen för att kunna somna igen på kvällen. Bäst klarar man omställningen om man är vaken hela ankomstdagen och går till sängs först på kvällen. Resans program börjar ofta redan på ankomstdagen med en rivstart. Det gäller ju att utnyttja den korta tiden man är där.
 

Air China flyger måndagar, tisdagar, torsdagar, fredagar och söndagar.

  • 13.55 avresa Peking med CA911, 'sommartid'
  • 13.50 avresa Peking, övriga året
  • 17.10 ankomst Stockholm (samma dag)

Alla angiva flygfakta är preliminära. Information om tid och plats för incheckning inför avresan samt bekräftelse på flygtider ges med färdhandlingarna.

 

Air China flyger måndag, tisdagar, torsdagar, fredagar och söndagar under vinterhalvåret och varje dag under sommarhalvåret.

  • 19.10 avresa Stockholm med CA912
  • 08.40 ankomst Peking (följande dag), under 'sommartid'
  • 09.40 ankomst Peking (följande dag), övriga året

 

Offentliga toaletter på hotell och moderna restauranger brukar vara rena och bra. Offentliga toaletter ute på stan har stora standardskillnader, från okej till vidriga. Dock går utvecklingen tydligt mot det bättre. I anslutning till de stora sevärdheterna finns allt oftare avgiftsbelagda toaletter, där personalen också håller ganska snyggt och rent. Ett besök kostar 1-2 yuan, men i Peking är det alltid gratis. De allra flesta offentliga toaletter utanför hotell och moderna restauranger är av kinesisk modell, det vill säga där finns ingen toalettstol, utan man får sitta på huk. Ha alltid en toalettrulle med i handbagaget.  

 

Tunnelbana finns för närvarande i Peking, Shanghai, Kanton och Tianjin. Det är nästan lika billigt att åka tunnelbana som att åka buss och trängseln är inte lika stor. I Peking finns idag sexton linjer som sträcker sig runt om hela staden och till närmare förorter. En resa kostar mellan 3 och 11 yuan. Biljett köper du i en automat eller i en bemannad kiosk. Du behöver tunnelbanelinjens nummer och stationsnamnet vid köp av biljett. På alla stationer och plattformar finns linjekartan även på engelska.

På de 3-, 4- och 5-stjärniga hotellen finns teve på rummet. I Kina finns tre rikstäckande kanaler (CCTV 1, 2 och 3) och många lokala eller regionala kanaler. I Peking finns till exempel flera BTV-kanaler. Programmen är på kinesiska och utländska filmer är dubbade. På kvällarna sänds nyheter på engelska. 4-och 5-stjärniga hotell, åtminstone de som ingår i internationella kedjor och inte är helkinesiska, brukar ha någon utländsk nyhetskanal, till exempel CNN eller Sky News. 4- och 5-stjärniga hotell samt något 3-stjärnigt har en kanal med internationella filmer med engelskt tal, som mestadels är gratis.

1876 invigdes den första järnvägen i Kina. Dagens kinesiska järnvägsnät är relativt väl utbyggt och det finns en stor bredd på standarden.

Här finns världens största järnvägsnät för höghastighetståg. Tågen kan åka i hastigheter upp emot 350 kilometer i timmen. Vagnarna håller mycket hög standard och är väldigt moderna och fräscha, med både varmvatten och toaletter ombord. Det senaste tillskottet, G-tåget, är ett av de snabbaste tågen i världen och erbjuder femstjärnig standard med både tågvärdinnor ombord och ett modernt kök.

De av våra resenärer som rest med tågen nämner ofta just tågresan som en särskilt trevlig och spännande upplevelse!

Numera nämns Kina dagligen i affärspress och landets ekonomi utvecklas mycket snabbt. Idag kan en kinabesökare landa på Pekings nya moderna flygplats, bo på ett lyxigt Hilton hotell, köras i limousin till och från en internationell konferens, flyga första klass inrikes, checka in på världens högsta hotell i den ekonomiska zonen Pudong och från hotellfönstret blicka ut mot Shanghai och njuta av en skyline som är mer modern och mer dramatisk än Manhattans. Visst kan man lätt glömma bort att Kina fortfarande är ett utvecklingsland. Hotellpersonalen på de stora hotellen arbetar i en för dem overkligt lyxig värld. Efter arbetets slut återvänder de hem till sina föräldrar där tre generationer trängs på några tiotal kvadratmeter. Ständigt under en resa i det gamla Mittens rike hamnar man i situationer där det kan vara bra att ha dessa förhållanden i bakhuvudet. Bäst förstår man det när man kommer utanför de stora städerna. Som västerlänning, med krav på effektivitet och raka besked, är det viktigt att ha lite extra tålamod med i bagaget under en kinaresa.

 

Utfärder görs i moderna, luftkonditionerade bussar, även om standarden kan vara ojämn. Mindre grupper använder minibussar, som kan vara lite trånga för storväxta skandinaver. Den som sitter bakom ratten i en turistbuss är ofta en mycket erfaren chaufför som känner vägarna väl. Olyckor med turistbussar är mycket ovanliga. 

Råden gällande vaccination varierar beroende på vilken typ av resa du ska göra: veckoresa till Peking, rundresa med vistelse på landsbygden eller flera månaders vistelse i Kinas inre. 

Rådfråga alltid med din doktor eller vaccinationsbyrå om behovet av vaccination för dig personligen. 

Läs mer 

Kinesisk valuta kan växlas på plats, men går nu även att köpa på X-change och Forex. Valutan heter renminbi som betyder folkpengar. I Kina förkortas den RMB, internationell bankkod är CNY. I folkmun kallas den YUAN. 1 Yuan = 1,15 SEK. För exakt växelkurs, gå till forex.se.

Vegetarisk mat går att få runt om i hela Kina men är ibland svår att beställa för den som inte kan kinesiska. Du som vill ha vegetarisk mat, kom ihåg att meddela oss genom att fylla i svarsbrevet som du får med bokningsbekräftelsen. Då tar vi med önskemålet i vår information till guider och färdledare.

För att helt säkert hitta tillbaka till hotellet efter egna strövtåg kan det vara bra att ha med sig hotellnamnet och adressen på kinesiska. Ofta finns visitkort att få i receptionen. Ett alternativ är att ta med ett kuvert eller brevpapper från hotellrummet. Gatskyltar är på kinesiska, ofta med både kinesiska tecken och med "våra" bokstäver, pinyin . Med en karta kan man orientera sig fram genom att läsa pinyin-stavningen på skyltarna och jämföra med stadskartan.

VIN

Kineserna har tillverkat vin i flera årtusenden. Världens äldsta bevarade vin finns i Palatsmuseet i Förbjudna staden, Peking. Det 2 300 år gamla vinet återfanns i en grav i Hebei-provinsen. Det gula vin som görs på klibbigt ris anses som det mest förnäma av Kinas alla viner.

Det allra bästa gula vinet kommer från Shaoxing söder om Hangzhou i Zhejiang-provinsen. Det finns såväl halvtorra som söta Shaoxing-viner. Hemligheten bakom smaken är dels det fina riset i trakten och dels det klara och mineralrika vatten som hämtas från Spegelsjön.

Ett annat utmärkt vin av samma typ är Chengang, Den sänkta urnans vin, från Fujian-provinsen. Liksom Shaoxing-vinet har det en mycket ”aromatisk boquet”, men är något sötare. Chengang har en mycket lång och behaglig eftersmak. Traditionella kinesiska viner är mycket söta och passar inte som bordsvin för en västerlänning, men väl som dessertvin.

Numera finns många inhemska röda och vita bordsviner producerade efter moderna västerländska metoder och ofta i samarbete med europeiska vinproducenter. Ett heter Dynasty och produceras i samarbete med franska Martell, ett annat heter Great Wall. Från Shandong kommer Qingdao Riesling. Ytterligare ett annat heter Dragon Seal, vars röda vin är ett av de bättre. Importerade viner serveras på de större hotellens restauranger. De säljs också i större livsmedelsbutiker och hotellshoppar. Under november månad erbjuder vissa hotell specialimporterad Beaujolais Noveau.

SPRIT

Kinesisk starksprit görs på olika spannmål, framför allt hirs, vete och korn. De är mycket aromatiska och har en alkoholstyrka på 50–60 procent. Varje landsdel har sin speciella sort. Mest berömt i västvärlden är Maotai (Mou Tai) från Guizhou-provinsen. Åtminstone äldre kineser anser att Wuliangye (fem sorters spannmål) från Sichuan är det bästa.

Minnet från en avsmakning är ett minne för livet, även om du så bara smakar några droppar! Den spritsort vi brukar rekommendera för avsmakning och som souvenir är Kongfu Jia Jiu (Konfucius familjerecept), som är både välsmakande och billigare än Maotai och Wuliangye.

Importerade spritsorter serveras i barer och på restauranger. De finns också till försäljning i livsmedelsaffärer, hotellbutiker, etcetera.

Att tänka på: de flesta kinesiska spritsorter är för alkoholstarka för införsel till Sverige.

Nordiska medborgare måste ha visum för inresa i Kina. Visumet måste ansökas på egen hand via "Chinese Visa Application Service Center" eller via vår samarbetspartner "Alla Visum" innan avresa.

Nordiska medborgare behöver inget visum till Hongkong och Macau om vistelsen inte överstiger tre månader. Om du inte är nordisk medborgare måste du själv kontrollera och eventuellt ansöka om visum. Om du ska resa med en av våra resor till något annat land än de ovan nämnda informerar vi i texten för den resan om aktuella visum.

Läs mer här

Information om dagens väder på resmålen runt om i Kina och prognoser för kommande dagar får du under "väderprognos" på vår hemsida.

Växling sker lättast på hotellen. Kursen fastställs av Bank of China och är densamma överallt. Du behöver alltså inte jaga runt och jämföra växlingskurser. Det tillkommer oftast ingen provision eller avgift vid växling av kontanter. Vid växling måste man visa passet. Det går även att växla på de flesta flygplatser vid ankomst. Många hotell har infört en växlingsautomat som står i foajen. Vid växling där tillkommer en avgift på 20–30 yuan per växlingstillfälle.

Wifi finns vanligtvis gratis på alla hotell i foajén samt på caféer och moderna restauranger.

När man köper RMB får man ett växlingskvitto. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxlingen i samband med hemresan. Du kan återväxla 50 procent av det totala belopp du växlat till dig och ibland efterfrågas kvitton från första inväxlingen.

Att äta med pinnar är inte så svårt. Med lite övning kommer snart färdigheten. Enligt kinesiska undersökningar blir man också intelligentare om man äter med pinnar. Det stimulerar nämligen nya muskelgrupper och även nervsystemet. Man lär använda hela 50 muskler och fler än 30 leder under pinnätandet.

Hur länge pinnarna funnits i bruk vet man inte. En kung under Shang-dynastin för nära 3 000 år sedan sägs ha haft ett par ätpinnar av elfenben. Men de flesta historiska dokument anger att ätpinnar först användes under Västra Han-dynastin omkring 200 f.Kr. Innan dess antar man att folk åt med fingrarna.
Till en början användes bambu eller andra träslag till att göra ätpinnar. Men snart nog kom också guld, silver, jade och elfenben till användning. Det finns en gammal berättelse om en general, Ju Wuba, som levde under Han-dynastin. Han var så oerhört stark att han varje måltid bröt av sina bambupinnar. Han befallde därför att nya ätpinnar skulle tillverkas av metall.

Under Tang-dynastin (618–907) blev det vanligt att kejsaren skänkte ätpinnar av guld till dugliga ämbetsmän. Pinnarna överlämnades under högtidliga former vid speciella ceremonier. Silverpinnar kom på modet under den sista kejserliga dynastin på 1700- och 1800-talet. Folk hade då lärt sig att silver mörknade om det kom i kontakt med starka syror. Ämbetsmän som fruktade att maten de åt kunde vara förgiftad trodde att silvret skulle avslöja giftet. Men metoden var inte helt tillförlitlig, eftersom också äggrätter gör att silver mörknar.

Eftersom maten spelar en så viktig roll i den kinesiska kulturen är det inte konstigt att det finns många berättelser och legender om ätpinnar. Många handlar om hur ätpinnar användes när man skulle fatta viktiga beslut. Under senare delen av Tang-dynastin fanns en kejsare som inte kunde avgöra vem som skulle bli premiärminister. Han skrev då ner namnen på alla kandidaterna på små papperslappar, stoppade lapparna i en bambukorg och plockade sedan upp den lyckliges namn med ätpinnar. Han trodde sig därmed ha valt den mest lämpade.

Kinesiska affärer har öppet veckans alla dagar. Normal öppettid är 09:00–18:00 men kan variera något. Varuhus har öppet till mellan 10:00–21:00, i enstaka fall även till 22:00. Marknader är vanligen öppna 09:00–21:00.

 

Regler för bagage och handbagage varierar mycket mellan flygbolagen. Läs mer under ”Avrese­information Kina” för detaljerad information för just er resa.