Xian

Xian

Xian är hem åt den världsberömda Terrakottaarmén som vakar över sin kejsare. Här finns även en fantastisk stadsmur som fortfarande är intakt och välbevarade byggnader, såsom trumtornet och klocktornet. 

Xian är beläget i centrala Kinas Shaanxiprovins och är mest kändt som hem för Terrakottaarmén. Strax utanför staden ligger den, en av Kinas – och världens – största arkeologiska skatter. De flera tusen år gamla soldaterna med tillhörande hästar och vagnar är minst sagt imponerande! Fascineras av historien om hur den då 13-årige kejsaren beslöt att låta bygga en okrossbar armé på uppemot 8 000 soldater. De skulle skydda honom efter hans död – vilket de gjorde ända tills en kinesisk bonde flera tusen år senare stötte på en av dem när han jobbade på sin åker. Utgrävningen är ständigt pågående och ännu finns många soldater kvar under jorden i väntan på att åter se dagens ljus.

Men Xian har faktiskt ännu mer än så att erbjuda! Staden i sig, som är hem till över åtta miljoner kineser, är väldigt välbevarad och en av få kinesiska städer som fortfarande har en intakt stadsmur. Den är 13,7 kilometer lång och går som en rektangel runt stadens äldre delar. Perfekt för en promenad – eller varför inte hyra en cykel och cykla runt?

Missa inte heller Xians muslimska kvarter som erbjuder fantastisk gatumat, deras variant av kebab rekommenderas varmt, och spännande shopping. Förutom allt detta har Xian också välbevarade byggnader i form av pagoder och sina berömda Drum & Bell Tower, trumtornet och klocktornet.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Xian följer samma årstider som Sverige men med en kortare vinter och en varmare sommar.

Vintern kan sägas pågå från november till och med februari och då kan temperaturerna ligga på under noll grader, men det snöar i regel inte särskilt mycket.

Våren i april och hösten från september till oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det mer och luftfuktigheten kan vara hög.

RESA HIT

På våra gruppresor använder vi framför allt Air China (via Peking) men även Finnair (via Helsingfors).

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Peking–Xian: 2 timmar
Helsingfors–Xian: 8–8,5 timmar

TA SIG RUNT

I Xian spenderar genomsnittsturisten inte mer än ett par dagar. Då många av sevärdheterna ligger nära varandra klarar man sig ofta bra till fots.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ och det är relativt enkelt att få tag på en taxi. Utanför hotellen finns i regel alltid en taxi. En resa inom centrala Xian kostar i snitt 15–40 RMB. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

TUNNELBANA & BUSSAR
Det finns även en tunnelbana med några linjer samt lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA