5 februari, 2018

Kinesiskt nyår 2018

av Magnus Carlsson

Som ni säkert vet är det snart dags att fira kinesiskt nyår. Nyårsafton infaller i år torsdagen den 15 februari och på tolvslaget tar vi farväl av tuppens år samtidigt som vi välkomnar ett nytt spännande hundens år.  Att kinesernas nyår infaller vid lite olika tidpunkt varje år är det också många som hört talas om. Men vet ni varför kineserna firar sitt nyår som de gör?

Historien om det kinesiska nyårsmonstret Nian (年兽)

För att svara på denna fråga får vi ta oss långt, långt tillbaka i tiden till en liten by i en bergig trakt någonstans i det enorma Mittens rike. I denna lilla by levde befolkningen i ständig skräck för ett monster som kallades Nian (年獣). Nian bodde i bergen och gjorde räder ner i byn när magen kurrade. Födan kunde bestå av allt från ris och grönsaker till barn och andra bybor som råkade befinna sig utomhus. Till en början framstod Nians attacker som helt slumpmässiga, men efter att byns äldste satt sig ner och grunnat länge började ett mönster träda fram – Nian attackerade alltid bara vid midnatt var tolfte fullmåne!

Nu när de för första gången kunde förbereda sig blockerade de alla fönster och dörrar och såg till att alla i släkten var säkra inomhus. Instängda fanns inte så mycket att göra, så de började med maten tidigare än vanligt. De var fortfarande osäkra på om den nya planen skulle fungera – kanske blev detta deras sista måltid tillsammans? Dessa ödesdigra tankar gjorde att man tillredde en riktig festmåltid utifall att …

Alla var så rädda att ingen kunde sova, istället satt folk och pratade hela natten samtidigt som de åt en riktig festmåltid. Vid midnatt höll alla andan …

 

Exakt vid tolvslaget hördes Nians gastkramande skrik eka genom dalen. De kunde höra hur klorna vässades mot fönster och dörrar, men de gav inte med sig och alla överlevde natten! När byborna till slut insåg att de undsluppit döden med en hårsmån blev hela byn euforisk och samlades till en 15 dagar lång hejdundrande fest.

Även om byn klarade sig denna gång, så var det riktigt nära ögat. Därför förbarmade sig Stjärnguden över människorna och talade om en hemlighet. Vid första anblicken kunde man lätt tro att Nian inte var rädd för någonting alls, men även ett gigantiskt kinesiskt monster har sin Akilleshäl. Så länge som man ser till att det vid midnatt den tolfte fullmånen finns följande tre saker i byn så är man helt säkra; eld, färgen rött och höga ljud.

Efter det att Stjärnguden avslöjat sin hemlighet så har inte Nian setts till. Men det gäller att hålla traditionen levande, annars kanske han kommer igen …

Ända in i våra dagar kännetecknas därför det kinesiska nyårsfirandet av fyrverkerier, smällare och röda lyktor, pynt och kläder.

Vet ni förresten vad år heter på kinesiska?  Just det, nian – inte helt otippat, eller hur?

Det kinesiska nyårsfirandet idag

Idag firas det kinesiska nyåret med en 15 dagar lång fest som ibland kallas vårfesten. Innan själva firandet startar pyntar man hela hemmet i rött och städar. Man klistrar pappersklipp på fönstren och sätter upp lyckobringande nyårsdikter (对联) runt ingångsdörren. Bilder på gudar och forntida krigargeneraler klistras upp på dörrarna för att hålla onda andar borta. Allt ska vara nytt under nyårsfestligheterna, så alla är klädda i sprillans nya, oftast röda kläder. De flesta har till och med röda underkläder för att vara på den säkra sidan om några onda andar skulle dyka upp. Startskottet på själva firandet går på nyårsafton då hela släkten samlas för att äta den årliga nyårsmåltiden (年饭). Måltiden pågår ända tills efter midnatt, och i bakgrunden står teven på med CCTV:s årliga nyårsgala. Exakt vad man äter varierar ofta beroende på i vilken del av det enorma landet man befinner sig. En gemensam nämnare över hela landet är dock fisk. Ordet fisk uttalas nämligen likadant som överflöd. Fisken får aldrig ta slut under måltiden, då man tror att det nya årets överflöd i så fall också tar slut.

I norra Kina äter man ofta halvmåneformade dumplings (水饺). Dessa påminner till formen om forntida silver-/guldtackor och tros därför bringa rikedom och lycka.

På tolvslaget möts man av öronbedövande smällare och otroliga fyrverkerier, allt för att hålla Nian borta.

Ganska tidigt på nyårsdagens morgon ger folk sig iväg för att önska släktingar gott nytt år. Vuxna ger inte varandra gåvor, men barn får röda kuvert fyllda med pengar (红包) av äldre släktingar. Hur mycket de ger varierar, men det är nästan alltid en multipel på det lyckobringande talet åtta.

De följande dagarna pågår allsköns festligheter, varav tempelmarknaderna är de mest iögonfallande. Köpmän, gycklare och mästerkockar slår upp sina tält i och runt berömda tempel. Folk från när och fjärran strömmar till för att be till sina förfäder och inte minst fröjdas på marknaden.

Nyåret är den stora återvändarhelgen i Kina, så många väljer att gå ut och träffa barndomsvänner och andra som annars lever långt hemifrån.

Lyktornas festival (元宵节) avslutar de 15 dagar långa nyårsfestligheterna. Barnen släpper röda lyckor som flyger sin kos, och med dem försvinner också det gångna årets vedermödor så att man kan börja om på ny kula. Fullmånen går som en röd tråd genom festligheterna och nu äts det Tang yuan (汤圆), runda bollar av klibbigt ris som är formade som fullmånen.

Chunyun (春运): Att kineserna är många visste ni säkert. ALLA ska hem för att fira nyår och detta ger upphov till världens största folkomflyttning. Under 40 dagar före och efter nyåret görs bara i Kina drygt två miljarder personresor.

Har du nu fått blodad tand och vill fira nyår på kinesiskt vis under nyårshelgen bör du undvika att:

  • Sopa golvet eller slänga skräp. (Det nya försvinner)
  • Slå sönder porslin.
  • Skälla på barnen.
  • Gråta.

Detta anses nämligen föra otur med sig.

Vill du fira tillsammans med andra Kinavänner i Stockholm så firar Östasiatiska museet traditionsenligt nyåret lördagen den 10 februari.

Sist men inte minst vill jag bara passa på att önska ett riktigt gott kinesisk nyår, eller som kineserna säger, 新年快乐!(Xin nian kuai le).

Klicka här om du vill veta mer om kinesiska kultur- och sedvänjor.

alla inlägg