Henan

Henan

I Henan finns något för alla. Kung fu-intresserade åker till Shaolintemplet, historiefantaster besöker antika staden Kaifeng och naturälskare upplever de olika nationalparkerna med både grottor och slående natur.

Henanprovinsen ligger i östra centrala Kina och gränsar till Shandongprovinsen i nordöst, Anhuiprovinsen i öst, Hubeiprovinsen i söder, Shaanxiprovinsen i väst och Shanxiprovinsen i nordväst. Landskapet i Henan är väldigt varierat. De norra delarna tillhör vad man brukar kalla för den nordkinesiska slätten och är relativt platt. I öst, väst och söder breder olika berg ut sig, däribland det berömda Songberget. Yangtzefloden flyter genom Henans norra delar på sin väg ut mot det Östkinesiska Havet. Här bor främst Hankineser och en liten del minoritetsfolk, däribland mongoler och manchurer. Provinsen är den tredje mest befolkningsrika provinsen i Kina med sina dryga 90 miljoner invånare. Faktum är att om Henan varit ett eget land så hade det varit bland de femton mest befolkningsrika länderna i världen.

Provinsen har en lång historia och ses som vaggan till kinesisk civilisation. Den mänskliga historien här sträcker sig så långt tillbaka som 4 000 till 5 000 år och med sitt strategiska läge mitt i landet vid Yangtzefloden har Henan varit i centrum för många historiska händelser. Traditionellt har provinsen varit rik och välmående men man har drabbats hårt av allt ifrån omfattande översvämningar till den japanska invasionen och Det stora språnget under kommunisttiden. Den ekonomiska boom som ses i stora delar av landet har därför inte fått samma genomslag i Henan och provinsen ses som något av en efterslackare. Idag är provinsens största inkomstkällor de tunga industrierna, lantbruket och turismen.

Som turist finns här mycket att se och göra. Många kommer för att se Shaolintemplet vid Songberget som är ett berömt center för kung fu. Här finns också den antika huvudstaden Kaifeng och Longmen Nationalpark med de av buddhister urkarvade longmengrottorna. Lägg sedan till en rad vidunderligt vackra nationalparker, och du förstår varför Henan är värt att besöka.