Shandong

Shandong

Shandong är en av Kinas mest besökta provinser. Främst är det Taishan som lockar, vilket är taoismens allra heligaste berg. Här finns även andra storslagna naturupplevelser och vackra vyer.

Shandongprovinsen är belägen i vid Kinas östra kust ungefär i höjd med Sydkorea. Den gränsar till Hebeiprovinsen i nordväst, Gula havet i öst, Jiangsuprovinsen i sydöst, Anhuiprovinsen i syd och Henanprovinsen i sydväst. Landskapet är till största delen platt men centrala Shandong är mer bergigt, med det berömda Taiberget som är det allra heligaste berget i Kina enligt Taoismen. Shandonghalvön i öst är också mer kuperad. Gula floden flyter genom provinsen och har ställt till med flera humanitära katastrofer genom åren då den svämmat over. Klimatet är tempererat med tydliga årstider; varma, regniga somrar och torra, kalla vintrar.

Shandong är en av Kinas rikare provinser med naturtillgångar såsom guld, diamanter, safirer och olja. Härifrån kommer även några av Kinas mest välkända varumärken och en framgångsrik tillverkningsindustri. Man har också gynnats av närheten till Japan och Korea genom turister som kommer och spenderar pengar i provinsen. Men det finns även en baksida på framgången – Shandong är Kinas största förbrukare av fossila bränslen.

Shandong är också en av Kinas mest besökta provinser och det är inte svårt att förstå varför. Här finns en mängd olika platser att besöka. Den allra främsta attraktionen är Taishan, eller Taiberget, som är taoismens allra heligaste berg och också det mest bestigna. Förutom dess helighet finns här också chansen för storslagna naturupplevelser och vackra vyer.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA

Resor du kanske tycker om