Jiangsu

Jiangsu

Besökare i Jiangsu åker främst till den södra delen med städerna Nanjing och Suzhou. I området finns flera nationalparker samt vackra trädgårdar att se och städerna bjuder in till bra shopping.

Jiangsu ligger vid östra Kinas kust och gränsar, förutom till det Östkinesiska havet, till Shanghai i sydöst, Zhejiangprovinsen i syd, Anhuiprovinsen i väst och till Shandongprovinsen i norr. Landskapet är mestadels platt och ligger i Yangtzeflodens delta och är därför väldigt bördigt och rikt på fisk och skaldjur. Här finns också två av Kinas fem största sötvattenssjöar. I norr och sydöst är landskapet lite bergigare. Här bor främst Han-kineser, 99,6 procent, och de resterande 0,4 procenten tillhör olika minoritetsbefolkningar där Hui är den största gruppen. Klimatet är subtropiskt till tempererat med långa, varma somrar och korta, kalla vintrar. Luftfuktigheten är hög året om.

Jiangsu är Kinas mest tätbefolkade provins och också en av de rikaste. Här ligger många stora industrier och tack vare sin bördiga jord är även jordbruket en viktig inkomstkälla. Man odlar bland annat ris, vete och bomull och bland industrierna kan nämnas tillverkning av elektronik och bilar. Det är relativt stora inkomstskillnader inom provinsen, där den södra delen är betydligt rikare än den norra.

De som besöker Jiangsu besöker främst den södra delen och då framför allt städerna Nanjing och Suzhou. Nanjing, idag provinshuvudstad, har varit Kinas huvudstad en gång i tiden och här finns många spännande historiska lämningar att se. För den som gillar natur så omges staden även av flera nationalparker, som till exempel den vid Zijinberget. Dessutom är själva staden, som är hem till cirka fem miljoner invånare, en väldigt trevlig stad med bra shopping och trevliga människor. Suzhou är staden som brukar kallas för ”Venedig i Öst” på grund av de pilträdskantade kanalerna som flyter fram genom staden. Här finns också en mängd vackra trädgårdar att se. Taisjön lockar också besökare till provinsen med sitt vackra landskap.