Nanjing

Nanjing

Som tidigare huvudstad har Nanjing fullt av historiska lämningar i form av tempel och palats. Utöver kulturhistoria erbjuder Nanjing sina besökare både shopping och nattliv.

Nanjing betyder ”den södra huvudstaden” och var en gång i tiden Kinas huvudstad. Staden, som har ungefär sju miljoner invånare, är därför full av historiska lämningar i form av tempel och palats. Belägen endast några timmars tågresa från Shanghai ligger denna stad som även erbjuder bra shopping och nattliv för sina besökare. Nanjing är provinshuvudstad i den välmående Jiangsuprovinsen och har en trevlig atmosfär och gröna, luftiga gator att promenera längs.

För den som gillar vackra vyer är ett besök till Zhongshanbergets nationalpark absolut att rekommendera. Här kan man vandra runt i timmar bland tempel och pagoder och njuta av den vackra naturen. Här finns också dr. Sun Yat-sens mausoleum. En tur på Yangtzefloden i en av de vackra, traditionella båtarna är ett bra sätt att se staden på. En kvällstur blir extra speciell med stadens alla ljus som reflekteras i det mörka vattnet.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Nanjing följer samma årstider som Sverige men med betydligt mildare och varmare temperaturer. Området har lika mild vinter som Madrid och det snöar i regel inte alls.

Vintern pågår från november till och med februari. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna.

Våren i april och hösten från september till oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I Nanjing är luftfuktigheten i juli och augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

RESA HIT

Idag flyger en mängd olika flygbolag till Peking från Skandinavien. På våra gruppresor använder vi framför allt Air China (nonstop) men även SAS (via Köpenhamn) och Finnair (via Helsingfors).

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Köpenhamn–Peking: 9–10 timmar
Helsingfors–Peking: 8–9 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Nanjing fick sin första tunnelbanelinje år 2005 och dess stationer och tåg är moderna med all information tillgänglig på engelska. Idag finns sex stycken linjer öppna med fler på väg. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA