Hangzhou

Hangzhou

Mångmiljonstaden Hangzhou är ett av Kinas mest berömda besöksmål. Här finns både skyskrapor och natursköna områden, däribland Xihu, den västra sjön.

Hangzhou är ett av Kinas mest berömda besöksmål och har prisats för sin skönhet av bland annat Marco Polo som kallade staden för ”ett himmelrike på jorden”. Hangzhou är provinshuvudstad i den rika provinsen Zhejiang och ligger endast en kort tågresa bort från Shanghai. Idag är Hangzhou en modern storstad med ungefär åtta miljoner invånare och skyskrapor har brett ut sig över stora delar av staden – men historien är ändå lätt att hitta här.

Den mest berömda sevärdheten i staden är utan tvekan Xihu, den västra sjön. Det natursköna området kring sjön är beskrivet otaliga gånger i kinesiska konstverk och dikter och ett måste för vem som än besöker staden. Njut av utsikten över vattnet medan du utforskar pagoder och tempel runt omkring. Hangzhou är också känt för sin teproduktion och det lokala, gröna Longjin-teét är ett måste att pröva under ett besök. Staden är dessutom ett centrum för traditionell kinesisk medicin och lockar många som är intresserade av det.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Hangzhou följer samma årstider som Sverige men med betydligt mildare och varmare temperaturer. Området har ungefär lika mild vinter som Madrid och det snöar i regel inte alls.

Vintern kan sägas pågå från november till och med februari. I mellersta Kina är vintrarna inte så stränga, men luften är rå och fuktig på kvällarna. Våren i april och hösten i september och oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt utan att vara alltför hett.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet. I Shanghai är luftfuktigheten mellan juli och augusti 60–70 procent mitt på dagen då temperaturen ofta ligger på 30–35°C. Luftfuktigheten ökar ju längre söderut man kommer. Se till att ha luftiga, löst sittande kläder.

RESA HIT

Till Hangzhou flyger man enkelt från många stora kinesiska städer och flera asiatiska städer. Från Europa kan man flyga direkt från Amsterdam och Paris. Staden ligger även på några timmars avstånd från Shanghais flygplatser.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER

Peking–Hangzhou: 2 timmar 10 min
Hongkong–Hangzhou: 2 timmar
Amsterdam–Guangzhou: 10,5–11,5 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Hangzhou fick sin första tunnelbanelinje år 2005 och dess stationer och tåg är moderna med all information tillgänglig på engelska. Idag finns tre linjer öppna med fler på väg. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA