Guangzhou

Guangzhou

Guangzhou är en av Kinas största städer. Här finns upplevelser både för den som vill shoppa och den som vill fördjupa sig i det kantonesiska köket. Eller varför inte besöka något av Guangzhous tempel?

Guangzhou, tidigare kallad Kanton i väst, är en av Kinas verkliga megastäder med ungefär tolv miljoner invånare. Staden ligger i den välmående Guangdongprovinsen i södra Kina, inte långt från Hongkong och Macau. Det är en pulserande och ibland smått kaotisk stad som på senare år har förbättrat sitt rykte betydligt. Nu växer skyskrapor och shoppinggallerior fram i rasande fart och ett modernt tunnelbanesystem gör det lätt att ta sig fram.

Det kanske allra bästa med Guangzhou är dess mat. Staden är hem till det berömda kantonesiska köket och här finns mycket gott att pröva. Dim sum är en av de kanske allra mest kända rätterna men här finns mer att smaka. Invånarna här är dock kända för att äta ”allt med fyra ben förutom bord, allt som kan flyga förutom flygplan och allt som finns i havet förutom ubåtar”, så att fråga om innehållet kan vara en bra idé.

Här finns också en del att se och upptäcka. En tur på floden är ett bra sätt att se staden, eller kanske vill ni besöka ett av stadens tempel? För den som vill åka på en liten utflykt finns dessutom fina nationalparker inte långt utanför staden.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Guangzhou har ett milt klimat med varma, långa somrar och korta, milda vintrar. Beläget strax söder om kräftans vändkrets befinner de sig på samma breddgrad som Sahara och södra Libyen.

Regionen kan ha vintrar som påminner om en sval svensk sommar och vinterkläder behövs väldigt sällan.
Sommarmonsunen är en sydlig till sydostlig vind som för in varm och fuktig luft över landet. Under sommaren faller större delen av årsnederbörden och området drabbas ibland av tyfoner och stora regnoväder, framför allt i juli och augusti. Luftfuktigheten är som högst under sommaren, och i kombination mer temperaturer på cirka 30–35°C kan det bli påfrestande.

Våren, april, och hösten, september till oktober, är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar, med temperaturer på 20°C eller mer.

RESA HIT

Till Guangzhou flyger man enkelt från alla stora kinesiska städer och många asiatiska städer. Från Europa kan man flyga direkt från flera större städer, exempelvis Helsingfors.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Peking–Guangzhou: 3,5 timmar
Shanghai–Guangzhou: 2,5 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Ett enkelt att ta sig runt på egen hand är att åka tunnelbana. Tunnelbanenätet är väl utbyggt och utvidgas ständigt och trafikerar även flygplatsen. Stationerna och tågen är moderna med all information tillgänglig på engelska. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA