Chongqing

Chongqing

Staden Chongqing är en av Kinas snabbast växande städer. För den som inte nöjer sig med Chongqings egna toppattraktioner i närområdet, såsom grottmålningar eller besök i forntida stad, erbjuds kryssningarna längs Yangtzefloden.

Chongqing är en av Kinas snabbast växande megastäder. Den har blivit central och västra Kinas handelscentrum. Invånarantalet i staden är på nästan 30 miljoner och räknar man in närområdena kommer man upp i hela 80 miljoner invånare. Kinas regering satsar stort på staden i ett försök att få det fattigare väst att komma ifatt de rika östprovinserna. Även västvärlden har nu fått upp ögonen för staden och flera flygbolag flyger direkt från Europa till Chongqing.

Många av dem som besöker staden har den som start- eller slutpunkt för en kryssning på Yangtzefloden. Men för den som vill stanna till och se mer av Chongqing så har staden en hel del att erbjuda. De buddhistiska grottskulpturer och grottmålningar som finns att beskåda i närbelägna Dazu är en av toppattraktionerna och väl värda ett besök. Eller varför inte göra ett besök i Ciqikou, en av Kinas välbevarade, forntida städer där man får en spännande inblick i det traditionella Kina?

KLIMAT & ÅRSTIDER

I Chongqing råder ett subtropiskt klimat med milda temperaturer och hög luftfuktighet. Under vintern, från december till februari, ligger temperaturen på 5–8°C varmt och det kan vara en hel del dimma. När våren sedan kommer i mars och april går temperaturen upp mot 20–30°C och nederbörden håller sig till stor del borta.

Sommarmånaderna, mellan juni och augusti, bjuder på höga temperaturer på runt 40°C och mycket hög luftfuktighet. Det mesta av nederbörden kommer i september, medan oktober kan vara en bra tid att åka med relativt klart väder och lite mildare temperaturer.

RESA HIT

Till Chongqing kommer man enkelt med flyg från alla större flygplatser i Kina samt från en mängd asiatiska städer. Från Europa kan man flyga direkt från Helsingfors, Rom och London.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER

Peking–Chongqing: 3 timmar
Shanghai–Chongqing: 3 timmar
Helsongfors–Chongqing: 8,5–9,5 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Ett enkelt sätt att ta sig runt på egen hand är att åka tunnelbana. Tunnelbanenätet är väl utbyggt och utvidgas ständigt och trafikerar även flygplatsen. Stationerna och tågen är moderna med all information tillgänglig på engelska. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA