Chengdu

Chengdu

I Chengdu samsas lugna små sidogator med shoppingstråk och storstadspuls. Här, i Kinas femte största stad, finns något för alla, oavsett om det handlar om shopping, mat eller naturupplevelser.

Chengdu är provinshuvudstad i den västliga provinsen Sichuan. Det är Kinas femte största stad med ungefär 13 miljoner invånare men har trots sin storlek en avspänd och avslappnad atmosfär. Här finns, som i de flesta av Kinas stora städer, nya, moderna byggnader och gott om shoppingstråk. Under en vandring på någon mindre tvärgata kan du uppleva hur invånarna lever här. Längs de små gatorna sitter människor i alla åldrar och pratar, spelar spel eller dricker te tillsammans. Chengdu är en levande, välkomnande stad vilket är påtagligt för alla som besöker den.

Ett måste när man är i Chengdu är att prova den lokala maten. Den berömda Sichuan-pepparn kommer härifrån och används flitigt. Människorna här tror att stark mat är bra för hälsan – och det känns! Det kan vara en bra idé att be om att få maten lite mindre stark (bu yao la de) – det kommer ändå att bränna till en aning. Sichuanprovinsen är också pandornas hemvist och från Chengdu är det inte långt till något av de många pandareservaten i området. Missa inte chansen att se dessa sällsynta och fascinerande djur.

KLIMAT & ÅRSTIDER

I Chengdu råder ett subtropiskt klimat med milda temperaturer och hög luftfuktighet. Under vintern, från december till februari, ligger temperaturen på 5–8°C och det kan vara en hel del dimma.

När våren sedan kommer i mars/april går temperaturen upp mot 20–30°C grader och nederbörden håller sig till stor del borta. Sommarmånaderna juni till augusti bjuder på höga temperaturer och hög luftfuktighet. Den mesta av nederbörden kommer i september medan oktober kan vara en bra tid att åka, med relativt klart väder och lite mildare temperaturer.

RESA HIT

Till Chengdu kommer man enkelt med flyg från alla större flygplatser i Kina samt från en mängd asiatiska städer. Från Europa kan man flyga direkt från London eller Amsterdam.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Peking–Chengdu: 3 timmar
Shanghai–Chengdu: 3,5 timmar
Amsterdam–Chengdu: 9,5–10,5 timmar

TA SIG RUNT

TUNNELBANA
Chengdu har sedan december 2015 tre tunnelbanelinjer och fler är under konstruktion. Det är enkelt att använda tunnelbanan för den som vill, med information på engelska och relativt låga priser. För det mesta är dock taxi ett bättre alternativ för att ta sig mellan turistattraktionerna.

TAXI
Taxi är ett bra alternativ men på senare år har det blivit allt svårare att få tag på en taxi på gatan. Utanför hotellen finns i regel dock alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA

Resor du kanske tycker om