Lhasa

Lhasa

Trots krångliga inreseregler lockar Tibets huvudstad Lhasa tusentals besökare varje år. För den som ska resa vidare i Tibet är Lhasa den naturliga utgångspunkten. Staden har med sina tempel och kloster även mycket att erbjuda den som väljer att stanna kvar.

Högt uppe på den tibetanska högplatån ligger Lhasa, Tibets huvudstad. Denna mytomspunna stad lockar årligen tusentals besökare trots de lite krångliga inresereglerna – och det är inte svårt att förstå varför. Här ser du fantastiska byggnadsverk såsom Potalapalatset, vilket sträcker sig över bergsväggen och som en gång var hem till Dalai Lama.

Buddhismen genomsyrar staden som är hem till flera fantastiska tempel och kloster. Ett besök på någon eller flera av dem är en unik upplevelse och ger besökaren en känsla av lugn och harmoni. Här finns också möjligheten att köpa vackra tibetanska smycken, tyger och andra souvenirer på marknaden i den gamla stadsdelen.

Lhasa är också den naturliga utgångspunkten för vidare resor i Tibet, för den som vill se mer av Tibets storslagna landskapets sjöar och berg. Till Tibet krävs ett särskilt inresetillstånd, förutom visumet till Kina. Självklart ordnar vi detta till våra resenärer!

KLIMAT & ÅRSTIDER

Den tibetanska platån där Lhasa ligger är världens högsta, med en genomsnittlig höjd på 4 000–5 000 meter över havet. Detta gör luften både tunn och torr. Klimatet är generellt varmt på sommaren och kallt på vintern med lite nederbörd.

Den bästa tidpunkten är att åka dit är mellan april och början av oktober. Då är temperaturen behaglig även om den på natten kan sjunka mycket. Det regnar inte särskilt mycket under denna period, undantaget augusti som är regnperiod. Då kan det tvärtom komma stora mängder regn som försvårar transport i denna redan otillgängliga region.

RESA HIT

Till Lhasa flyger man enklast från Peking, Xian eller Chengdu. Det finns inga direktflyg från Europa till Lhasa – du måste åka via en annan kinesisk stad för att komma hit eller ta landvägen från Nepal*. Många väljer även att ta tåget, som är världens högst belägna, från Peking eller Xining.

UNGEFÄRLIGA RESTIDER MED FLYG

Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Peking–Lhasa: 6 timmar** 
Xian–Lhasa: 3 timmar

 

*Landvägen är inte alltid möjlig då gränsen ibland stängs.

** Planet gör ett stopp längs vägen.

TA SIG RUNT

RESEBYRÅ

I Tibet kan man inte resa på egen hand utan allt måste bokas genom en resebyrå. I regel är bil, buss eller fyrhjulsdriven jeep de vanligaste transportsätten mellan Tibets olika städer och områden.

TÅG

Nyligen öppnades även en ny tågsträcka mellan Lhasa och Tibets andra stad Shigatse.

TAXI

I Lhasa är taxi det bästa alternativet om du inte vill promenera.

Under augusti månad kan vägarna ibland skadas av kraftiga regnfall, särskilt i de mindre utvecklade delarna där vägarna är äldre.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA