27 februari, 2019

Sichuans pärlor

av Magnus Carlsson

Gillar du smakrik mat och vacker natur? Vill du se pandor i deras naturliga habitat och uppleva en anrik kulturbygd långt från turiststråken? Då är vår resa ”Sichuans pärlor” något för dig!

I Sichuan finns några av Kinas vackraste naturområden, välbesökta tehus där mahjongbrickornas sorl är öronbedövande, levande tempel där urgamla sedvänjor hålls vid liv, men också några av Kinas snabbast växande moderna metropoler. Oavsett om du befinner dig mitt i en dynamisk storstad eller i en harmonisk bambulund utanför ett tempel känns det dock tydligt att du är i just Sichuan. Sichuaneserna har en mycket stark lokal identitet. Förutom den karaktäristiska dialekten och den lugnare livsrytmen har maten en alldeles speciell roll. Att äta gott är förvisso en viktig del av livet för alla kineser, men i Sichuan har det utvecklats till en konstart! Sichuanköket är ett av Kinas viktigaste, med över 6 000 registrerade rätter. Några rätter är naturligtvis starka, men i mångfalden finns något för alla smaker. Sichuanmaten har idag spritt sig över hela landet och blivit en del av husmanskosten för en majoritet av kineserna. Som enda stad i Fastlandskina fick Chengdu 2011 Unesco-utmärkelsen City of Gastronomy, så nu har sichuaneserna papper på det de alltid har vetat – deras mat är bäst i hela Kina!

Vackra Chonqing

Chongqing är en av Kinas mest kuperade städer belägen på ett klippigt näs där Jialingfloden flyter ut i Yangtze. Området är känt för sitt varma, fuktiga och dimmiga klimat, men de dagar det är klart väder bjuder staden på underbara vyer. Vi strosar runt i de välbevarade gamla delarna av staden, besöker tehus och njuter. Vi hinner också med att besöka ett museum över världens största dammbygge, den närbelägna De tre ravinernas damm. Vattenmagasinet är nästan 60 mil långt och de 34 turbinerna kan producera ungefär tio procent av Kinas totala energibehov!

Hällristningarna i Dazu

Utanför Chongqing ligger ett av Kinas mest fascinerande världsarv, hällristningarna i Dazu. Över 50 000 statyer och 100 000 skrivtecken inhuggna i berget, de äldsta från 500-talet. Det unika är att det inte bara handlar om buddhistisk konst. Profana bilder ur vardagslivet är också vanliga och de ger oss en unik inblick i sichuanesiskt vardagsliv fordomdags.

Chengdu – hem för jättepandan

I Sichuan tar man det lugnt och njuter av livet. I provinshuvudstaden Chengdu, en modern mångmiljonstad blir detta väldigt tydligt. Livet har sin gilla gång, och nybyggda skyskrapor står vägg i vägg med gamla tehus och tempel. Folk tar sig tid att prata och man blir alltid otroligt väl omhändertagen. Vi tar seden dit vi kommer och besöker ett tehus där vi lär oss spela mahjong. Naturligtvis hälsar vi också på hos stadens mest berömda invånare, pandorna på forskningscentret. I denna, Kinas mysigaste storstad, har vi även tid till egna äventyr.

Jättebuddhan i Leshan

I Sichuan ligger berget Emei, ett av Kinas fyra heliga berg. Här byggdes Kinas första buddhisttempel någon gång på 100-talet, och idag ligger det hela 76 tempel på berget. Vi åker linbana upp till toppen och bedåras av utsikten. För den växtintresserade är berget ett Mecka med över 200 endemiska arter. Vid Emeibergets fot, precis där Min- och Dadufloderna möts, sitter Jättebuddhan i Leshan. På 700-talet höggs en 71 meter hög staty av framtidens Buddha ut ur berget, i hopp om att flodens livsfarliga strömmar skulle stävjas. Jättebuddhan ingår i Emeibergets världsarv och en båttur på floden här är ytterligare en oförglömlig upplevelse denna fina resa bjuder på.

alla inlägg