Turpan

Turpan

Turpan, beläget 154 meter under havsytan, är något av en oas i öknen. Staden var en gång i tiden en viktig punkt längs den norra Sidenvägen. Själva staden är idag relativt modern, men runtom den finns historiska skatter att upptäcka.

Århundradena kring Kristi födelse blomstrade handeln på Sidenvägen och enorma rikedomar skapades i handelsstäderna i västra Kinas öknar. Turpan var en av dessa platser och för den kultur- och historieintresserade finns massor att upptäcka. Som exempel kan nämnas ruinstaden Gaochang. Alldeles utanför Turpan i norra Taklamakanöknen ligger ruinerna av oasstaden Gaochang (高昌).  Någon gång runt Kristi födelse lades grunden till vad som med tiden skulle bli en av de viktigaste handelsplatserna längs den kinesiska delen av Sidenvägen. Troligen var det kineser som först bosatte sig här, men under århundradenas lopp föll staden även i uigurernas och mongolernas händer. Som besökare idag känner man sig verkligen som Indiana Jones då man i en spännande ökenmiljö tydligt kan urskilja den gamla staden, palatset och den viktiga stadsmuren.

Alldeles intill ligger Bezeklikgrottorna, där man förutom buddhistisk konst även kan se unika målningar av dåtidens uigurprinsessor. Xinjiang är alldeles fullt av häftiga naturupplevelser. En av de mest udda är de flammande bergen utanför Turpan. Detta är Kinas varmaste plats, med yttemperaturer på upp till 70 grader! Den höga temperaturen får det att se ut som om bergen stod i brand. Alla kineser känner till bergen från den kända berättelsen ”Resan västerut” med Kung Markatta i huvudrollen. Har ni inte läst den ännu så gör det genast. Göran Malmkvist har givit oss en underbar svensk översättning.