Sidenvägen

13 DAGAR XIAN / DUNHUANG / TURPAN / URUMQI / KASHGAR / PEKING
Upplev Sidenvägen i Kina – handelsvägen som sträckte sig ända bort till Europa. Här gick karavanerna, fullastade med guld, siden, kryddor och te.

Den västligaste delen av Kina är nästan totalt okänd här i västvärlden. Vi pratar om enorma områden som genom historien varit väldigt viktiga för Kina, områden med unika natur- och kulturupplevelser. Nu har vi på Svensk-Kinesiska Resebyrån bestämt oss för att göra slut på denna historiska oförrätt en gång för alla! Äntligen kan vi erbjuda en resa till nordvästra Kina. Här möter den kinesiska kulturen Centralasien och han-kineserna utgör mindre än hälften av befolkningen. Här är det istället en mängd olika minoriteter som präglar gatubilden. Uigurer, kazaker, kirgiser, mongoler etc. har levt tillsammans här i tusentals år och skapat en alldeles unik multikulturalism som mången resenär finner beroendeframkallande.

Handeln längs Sidenvägen skapade förutom ett unikt kulturutbyte också enorma rikedomar. Arkitekter och konstnärer fick fria händer och kulturskatter av sällan skådat slag skapades. Vår resa börjar i Xian där kamelkaravanerna en gång startade. Härifrån reser vi vidare till några av de viktigaste handelsplatserna. Vi möter uigurer, ser praktfulla konstskatter, livliga basarer och storslagen natur.

Resans Höjdpunkter

 • Ruinstaden Gaochang
 • Marknaden i Kashgar
 • Tianshan - De himmelska bergen

Program

DAG 1

Avresa från Sverige. Måltider och dryck serveras ombord på flyget.

DAG 2 XIAN

Efter byte av flyg i Peking landar vi i Xian och välkomnas av vår svensktalande guide. I mer än tusen år, var Xian Kinas huvudstad innan den flyttades till Peking. Vi ser den nästan 14 kilometer långa Stadsmuren som bildar en rektangel kring den gamla stadsdelen. Till välkomstmiddag äter vi dumplings och ser en färgsprakande sång- och dansföreställning med inspiration från Tangdynastin.

DAG 3

Idag ser vi utgrävningen av den underjordiska Terrakottaarmén från 210-talet f.Kr. Den byggdes för att skydda kejsaren Qin Shi Huang Dis grav. Vi får se en del av de ca 8 000 soldaterna, alla med individuella ansiktsdrag. Vi besöker en jade- och mattfabrik där vi får lära oss mer om det lokala hantverket. Vi avslutar dagen med ett besök i Stora moskén.

DAG 4 DUNHUANG

Vi flyger västerut till staden Dunhuang som ligger i provinsen Gansu. Staden ligger vid kanten av Kumtagöknen och var en viktig handelsplats. Här delade sig Sidenvägen i olika färdriktningar och staden blev en viktig knytpunkt för handelsresande på väg till Kina. Efter ankomst besöker vi Månskäresjön och vandrar på de berömda Sjungande sanddynerna.             

DAG 5 TURPAN

Vi börjar vår dag med att besöka de berömda Mogaogrottorna, som är en av världens främsta buddhistiska konstskatter, och som finns med på Unescos världsarvslista. Under nästan 1 000 år grävde munkar ut grottor och dekorerade dem med målningar och skulpturer. Vi tar oss till Liuyuan där vi stiger på snabbtåget som tar oss genom öknen till Turpan.

DAG 6

I denna stad, som ligger i en försänkning 155 meter under havet, regnar det nästan aldrig. Med ett sinnrikt underjordiskt konstbevattningssystem får man fram enorma skördar av bl.a. meloner, vindruvor och bomull. I stadens basar är det fullt av getter, hästar och kameler och i marknadsstånden säljer man frukt, grönsaker, kryddor, tobak och vackra sidenarbeten. Vi besöker Sugongtornet och utforskar den välbevarade ruinstaden Jiaohe. Vi får också se en del av det underjordiska konstbevattningssystemet – Karez.

DAG 7 URUMQI

Idag fortsätter vi vår resa mot staden Urumqi. På vägen besöker vi ruinstaden Gaochang och ser Flammande bergen, en kal bergskedja av sandsten där temperaturen ibland kan bli upp till 75 grader. Vi stannar också vid Bezeklikgrottorna. Här finns mängder av väggmålningar med olika buddhamotiv gjorda mellan 500-1200 talet e.Kr. Vi fortsätter till Urumqi där vi checkar in på vårt hotell.

DAG 8 KASHGAR

Idag flyger vi till Kashgar – en av Sidenvägens viktigaste handelsplatser. Staden var knutpunkt för handelsvägarna från väster som mötte de östra karavanrutterna, längs Taklamakanöknen. Idag besöker vi söndagsmarknaden som är veckans viktigaste händelse. Upp till 50 000 människor tar sig hit och kameler, jakar och hästar byter ägare, liksom kryddor, bröd, grönsaker, tyg och möbler. Större delen av befolkningen är muslimska uigurer och från minareterna hörs böneutroparnas stämmor. Vi avslutar dagen med ett besök i Id Kahmoskén.

DAG 9

Idag gör vi en heldagsutflykt till den salta bergssjön Karakul, på Pamirplatån. Sjön är närmare 240 meter djup, och är belägen 3 850 meter över havet. Efter resan genom öknen är den jadegröna sjön och de snöklädda bergstopparna en sagolikt vacker syn.

DAG 10 URUMQI

Dagen är programfri. På kvällen tar vi flyget till Urumqi där vi checkar in på vårt hotell.

DAG 11

Vi gör en heldagsutflykt till Tianchi, Himmelska sjön, som ligger på 2 000 meters höjd omgiven av Tianshan – de himmelska bergen. Bergen finns sedan 2013 uppsatta på Unescos världsarvslista.

DAG 12 PEKING

På morgonen lämnar vi Sidenvägen och tar flyget till Kinas huvudstad Peking. Efter en välförtjänt vila, samlas vi för en gemensam avskedsmiddag bestående av Pekinganka. Kvällen avslutas med en fängslande Kung-Fu show

DAG 13

Vi beger oss till flygplatsen och tar flyget hem. Ankomst samma dag. Stanna gärna kvar i Peking ett par extra dagar.

Intresseanmälan

  Reseinformation

  ingår i priset

  • Klimatkompenserat flyg till Xian, hem från Peking i ekonomiklass
  • Svensktalande guide
  • Hotell av god standard, del i dubbelrum med frukost
  • Utfärder enligt program inklusive entréavgifter och transporter
  • 8 luncher och 8 middagar inklusive måltidsdryck
  • Alla inrikestransporter enligt program
  • Flygskatter och säkerhetsavgifter
  • Utförlig information inför resan

  Övrig information

  DETTA KAN BESTÄLLAS MOT TILLÄGG

  • Boende i enkelrum
  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring med Europeiska ERV
  • Anslutningsflyg (kontakta oss för pris)
  • Förlängning av resan (kontakta oss för offert)

  VISUM TILL KINA

  • Visum till Kina ingår ej i våra paket. 

   Här kan ni läsa mer om hur och var ni ansöker om VISUM TILL KINA