Yangshuo

Yangshuo

Yangshuo är ett måste när ni besöker sydvästra Kina. Staden är belägen i den autonoma regionen Guangxi nära staden Guilin.

Yangshuo är en mindre stad med cirka 250 000 invånare som ligger vackert inbäddad mellan bergen och floden. Stadskärnan är byggd i klassisk kinesisk stil med smala gator låga hus. Längs huvudgatan trängs försäljare om turisternas uppmärksamhet men vandrar du en bit bort från de stora gatorna hittar du charmiga små gränder nästan helt fria från andra turister. Härifrån kan du också göra utflykter ut till landsbygden med bil eller cykel.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Yangshuo har ett subtropiskt monsunklimat med tydliga årstider som följer våra och hög luftfuktighet.

Sommaren, mellan juni och augusti, bjuder på höga temperaturer på cirka 30°C och hög luftfuktighet samt mer regn. Trots omständigheterna är det en populär period att resa, eftersom naturen är som allra grönast och vackrast då.

Hösten under september och oktober är en väldigt bra tid att resa på, med mer behagliga temperaturer på 20–25°C. Nederbörden är mer begränsad och luftfuktigheten lite lägre.

Vintern, från november till februari, är mild men med hög luftfuktighet vilket gör att kylan känns råare. Husen och byggnaderna är dåligt eller inte alls uppvärmda vilket gör att det upplevs kallare än vad det kanske är. Naturen är fortfarande vacker men något torrare.

Våren från mars till maj är perfekt för resor till Yangshuo. Temperaturen ligger på15–25°C och naturen är grönskande vacker. Risterasserna i området fylls med vatten i april och maj och blir bländande vackra.

RESA HIT

Närmaste flygplatsen finnes i Guilin som har förbindelse från de flesta stora kinesiska städer samt från vissa städer i övriga Asien.

EXEMPEL PÅ RESTIDER
Peking–Guilin: 3 timmar 15 minuter
Shanghai–Guilin: 2,5 timmar
Hongkong–Guilin: 1,5 timme

Vidare till Yangshuo reser kan ni bäst med tåg eller buss.

Bästa sättet att nå Yangshuo är att ta en flodkryssning på Li-floden. På några timmar tar ni er genom underbar natur fram till staden.

TA SIG RUNT

TAXI
Taxi är det bästa alternativet för den som vill ta sig runt på egen hand och det är för långt att gå. De går att stoppa direkt från gatan och utanför hotellen finns i regel alltid en taxi att få tag på. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.

UPPLEVA LANDSBYGGDEN
Landsbyggden upplever ni bäst med cykel och till fots. En populär aktivitet är att åka bambu-flotte på floden.

DE STÖRSTA SEVÄRDHETERNA

Resor du kanske tycker om