17 augusti, 2018

Stora Tibetresan

av Magnus Carlsson

Vill du besöka världens tak och uppleva ett av världens verkliga underverk? Följ med på vår resa till Tibet och ett äventyr som du sent kommer att glömma!

Världens tak, Shangri-La eller Snölandet – kärt barn har många namn! Länge har landet bortom Himalaya fängslat och lockat resenärer från när och fjärran. Det område vi idag kallar Tibet är ungefär tre gånger större än Sverige. Det är världens högst belägna bebodda höglandsområde på ca 4 000–5 000 m över havet. Höga ogästvänliga berg har skyddat landet mot invasioner men också isolerat landet, något som varit med och skapat den unika kultur som möter oss i dag. Detta är resan för dig som drömmer om att uppleva Tibet, även bortom Lhasa. Kultur- och naturupplevelser långt utöver det vanliga utlovas!

Från Peking till Tibet

Vi tar avstamp i Peking och Xian för att sedan resa genom Tibet. Där ser vi alla de stora sevärdheterna såsom Dalai Lamas vinterresidens, Potalapalatset och Jokhangtemplet. Under vistelsen besöker vi även Mount Everest Base Camp. I Peking får du se Kinesiska muren, Förbjudna staden, Himmelska fridens torg och de gamla kvarteren – hutongerna – där vi också gör ett hembesök. Som en liten försmak av Tibet får du också se Lamatemplet Yonghegong, ett minne från en tid när kejsaren i Peking ville hålla sig på god fot med tibetanerna.

Kinesiska muren i Peking, Kina

Terrakottaarmén i Xian

I Xian står du plötsligt mitt i det västkinesiska kulturområdet. I forntidens Kina låg maktens centrum här, nästan ett års resa från Peking. Det var längs de viktiga handelsvägarna västerut genom Centralasien som ofattbara förmögenheter skapades. Lyxiga palats och gravanläggningar uppfördes. Moderna städer växte fram där folk från när och fjärran möttes på marknader och läroanstalter. Med handelsmännen spreds Islam till västra Kina och än idag är det kvarteren runt moskén som är de mest spännande. Inget besök i Xian är fullständigt utan att besöka Terrakottaarmén. Först när du står där och ser storleken och detaljrikedomen på Qin Shi Huangs underjordiska armé förstår du vilken rikedom och vilka resurser som en gång fanns här! I Xian besöker vi också Stora Vildgåspagoden, byggd på 600-talet för att rymma de buddhistiska skrifter Tangmunken Xuan Zang tog med sig hem från Indien. Xuan Zangs äventyr ligger till grund för den stora klassiska romanen Resan till västern. Göran Malmqvists underbara översättning är perfekt reselektyr.

Terrakottaarmén i Xian, Kina

Tåg till Tibet

Till Tibet tar vi oss sedan med tåg från staden Xining till Lhasa. Under resan på världens högst belägna järnväg bjuds du på oförglömliga vyer. Nomadtält och jakjordar kryddar landskapet och man glömmer lätt både tid och rum. Tåget är utrustat med syrgas vilket låter din kropp långsamt vänja sig vid höjden. Resan kräver en god grundfysik. Lhasa ligger på en höjd av knappt 3 700 m över havet och de flesta känner av höjden, men tar man det bara lugnt så är det inte stort problem för de allra flesta. Skulle du mot förmodan få problem brukar syrgas göra susen.

Tågresa till Tibet

Lhasa och Potalapalatset

Väl framme i Lhasa vilar vi lite för att sedan nästa dag påbörja vårt tibetanska äventyr. Mången resedröm besannas när vi besöker det mytomspunna 13 våningar höga Potalapalatset. Detta var inte bara Dalai Lamas privata residens, utan det var även här regeringen satt. Vi åker också till Seraklostret där vi, om vi har tur, får se hur tempelgården fylls av unga munkar som börjar förhöra varandra efter dagens lektion. Staden Lhasa byggdes upp runt Jokhangtemplet. Den starkaste upplevelsen här är alla pilgrimer som kommer hit från avlägsna dalar i det tibetanska kulturområdet. Att stå här och studera folklivet är en av resans höjdpunkter. Färgglada dräkter, smycken av jakhorn, bländande leenden och vänliga hälsningar gör även den mest inbitne globetrotter alldeles salig!

Potalapalatset i Lhasa, Tibet

Shigatse och Mt Everest

Bussresan till Shigatse bjuder på vacker fjällnatur kryddad med brusande älvar och turkosa sjöar, för att sedan den sista biten gå över i ett bördigt jordbrukslandskap. Den stora sevärdheten här är Tashilhunpo, Panchen Lamas forna residens. Nu är det Mt Everest som gäller! Vi tar oss till världens högst belägna tempel, Rongbuk-klostret hela 4 980 m över havet. Här bjuds vi, om vädret tillåter, på en legendarisk vy över den snöklädda toppen. Vi besöker även Everest Base Camp.

Mt Everest i Tibet

Är du intresserad av att resa med oss till Tibet? Besök vår webbsida och läs mer under resan ”Stora Tibetresan”. Naturligtvis går det även bra att kontakta oss på telefon 08–10 88 24, så berättar vi mer!

alla inlägg