27 september, 2018

Vackra Kina

av Magnus Carlsson

Slut ögonen en stund och tänk dig en kinesisk landskapsmålning. Vad ser du? Molnklädda berg med vindpinade tallar och vattenfall? Risfält, bambuskog och vitkalkade byar? Välkommen att stiga in i din egen kinesiska landskapsmålning!

På Svensk-Kinesiska Resebyråns resa ”Vackra Kina” får du uppleva både Peking och Shanghai och alla de sevärdheter som hör därtill. Resans fokus ligger dock långt från stressiga storstäder och avgaser. Det som särskiljer denna resa är ett fokus på Kinas traditionella kultur och filosofi. Du får en introduktion i kinesisk geomantik (feng shui), du får pröva på tai chi och kalligrafi, allt i en underskön miljö på den sydkinesiska landsbygden. Få en djupgående förståelse för Kina och kinesernas sätt att tänka, känn hur bitarna faller på plats när du reser runt bland de platser som skapat kulturen.

Gammalt och nytt i Peking

I Peking ser du världsberömda sevärdheter vägg i vägg med innovativ arkitektur och spännande pulserande modern storstad. Du ledsagas av en kunnig svensktalande guide till oförglömliga platser såsom Kinesiska muren, Förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Vardagsliv och kommers i Pekings äldre kvarter hinner vi också med.

Gula bergen

I en hastighet av uppemot 300 km/h åker vi sedan snabbtåg söderut till Anhuiprovinsen och Gula bergen, eller Huangshan som kineserna själva säger. Gult var kejsarens färg och Gula bergen fick sitt namn av kejsaren då han ansåg dem vackrast av alla berg i Mittens rike. Ni får själva avgöra hur det är med den saken då vi tar linbanan upp på berget och vandrar mellan olika utsiktspunkter. Berget har inspirerat konstnärer i tusentals år, så om du känner igen någon av vyerna kan det mycket väl vara så att du sett någon målning härifrån. Området runt Gula bergen är minst lika intressant som själva berget. Härifrån kommer de berömda Hui-köpmännen. Brist på odlingsbar mark tvingade de unga männen från trakten att lämna hembygden och satsa på handel. Stora förmögenheter skapades och skattkistorna i hembygden fylldes. Vackra byar byggdes och kultur och hantverk blomstrade. Vi besöker två Hui-byar i området, Xidi och världsarvsklassade Lingshan. Vi kommer riktigt nära lokalbefolkningen när vi får lära oss att laga dumplings.

Vattenstäder och trädgårdar

Till sist får du i städerna Hangzhou, Suzhou och närliggande Shanghai uppleva det viktiga kulturområdet Jiangnan/江南. I området runt Yangtzefloden har handeln blomstrat sedan urminnes tider. Närheten till Japan och Sydkorea gjorde området till ett av de viktigaste inom den viktiga handeln till sjöss, och städerna byggdes ofta vid kanaler så att man kunde ta sig överallt med båt. Ett fuktigt klimat med milda vintrar gör att allt växer bättre här. Ingenstans är trädgårdarna vackrare än här och sidenet härifrån saknar motstycke. 

Hangzhou är för många synonymt med Västra sjön. Vi gör en båttur på sjön och strosar runt i de vackra trädgårdar som omger sjön. I grannstaden Suzhou, Österns Venedig, besöker vi världsarvet Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård och strosar runt i den gamla delen av staden för att verkligen få en känsla av vad en sydkinesisk vattenstad är. I den moderna delen av Suzhou besöker vi ett av Kinas finaste museer, nybyggda Suzhou museum. Alldeles intill ligger sjön Taihu, kanske mest känd för att det är härifrån de fantastiska ihåliga kalkstenarna i kinesiska trädgårdar kommer. Landskapet här är sagolikt så vi passar på att ladda batterierna under en harmonisk båttur innan vi ger oss i kast med en av världens största och snabbast växande städer, Shanghai.

Shanghai – Kinas New York City

I Shanghai får du se och känna det moderna kosmopolitiska Kina växa fram. Det koloniala arvet ger staden en tydlig internationell prägel. Detta är en stad som jämför sig med New York, London och Paris och inte har mycket till övers för konservativa Peking. Vi låter det moderna Kinas friska fläkt ge oss vederkvickelse och ger oss ut på nya väldigt annorlunda äventyr. Vi besöker den gamla delen av staden som de världsvana Shanghaiborna själva kallar China Town!

Naturligtvis tar vi också en liten spatsertur på legendariska The Bund. Här alldeles invid floden i det gamla brittiska Shanghai står ett antal ikoniska byggnader bevarade. Mest känd är kanske Imperial Maritime Customs Service med en kopia av Big Ben på taket och HSBC Building med sin stora kupol. De shoppingsugna får sitt lystmäte på legendariska Nanjing Rd.

alla inlägg