8 januari, 2020

Trendstefans Shanghai

Under november 2019 åkte Trendstefan till Shanghai för att spana på det senaste. Under ett par dagar sprang han och spanade på Kinas största trendstad. Här möts kinesisk och västerländsk lifestyle. Både inom mat, mode och kultur. Här finns skyskrapor och små lokala vintagebutiker, dyra internationella varumärken och en hel del spännande lokal kinesisk design. Här är Trendstefans fem bästa tips.

1. French Concession och K11

Den trendintresserade som besöker Shanghai hittar snabbt området French Concession. Området har lägre hus och kan jämföras med ett slags ”gamla stan”, men kanske hundra år gammalt. Och i en modern stad som exploderar med nya byggnader och arkitektur så är det gammalt. Hjärtat är kvarteret Xintiandi. Just dessa kvarter har överetablerats och fullt med turister. Här finns restauranger som du hittar i andra delar av världen. Men leta er till andra gator där man hittar t.ex. Madam Mao’s Dowry på 207 Fumin Road. Butiken har tydligen Kinas största samling med Mao-vintage. I Frenh Concession ligger också nyöppnade varuhuset K11. Här vill man blanda shopping med upplevelser. Varuhuset kallas ibland ”museum mall” för att man har så mycket utställningar. Här finns också hetaste modebutiken Alter. Kolla också in snygga hudvårdsbutiken Little Beast som designats av kinesiska superstjärnorna Neri&Hu.

2. Det nya museiekvarteret

Kina har som ambition att öppna en massa, massa nya museer. Världens bästa internationella arkitekter samlas just nu i Shanghai för att på gamla Expo-området öppna det ena nya museet efter det andra. Vi hann besöka färska Tank som är byggt bland en massa oljecisterner. Enormt fint område som alldeles snart kommer hamna på listan över saker man måste se. Men i och med att området är under uppbyggnad så fundera ett varv på hur du gör med turen därifrån. Vi hade tur att hitta en taxi, men det är rätt ödsligt. Men spännande och bra konst.

3. M50 - konstkvarteret

50 Moganshan Road är ett konstkvarter i Shanghai. Absolut med på min topp-fem-lista för Shanghai men det har redan hunnit blir ganska exploaterat. Räkna med att se en hel del turister och till och med det där halvtrötta pensionärsparet. Men fri entré, massa gallerier, massa gatukonst och en massa barer och caféer. Trots hålögda turister väldigt, väldigt fint. Nästan gångavstånd till French Concession.

4. Ljusspelen på the Bund

Det är hypnotiskt, vackert, fascinerande och alldeles, alldeles underbart. Vid floden ligger en av Shanghais äldsta gator – the Bund, jämför med tex. Oxford Street eller Champs Elysee. Etablerat och turistigt. När mörkret faller har man inte fyrverkerier utan laser och ljusspel på husfasaderna runt om. Helt makalöst. Om du varit på något av Disney World-ljusspelen så förstår du. Här kan man stå halva kvällen och bara stå med öppen mun. Allt är spektakulärt. Bästa tipset är att leta sig upp i någon av alla takbarer runt the Bund. Sippa på en drink och bara njut. Vi hängde på lyxhotellet The Edition.

5. Yuxin

I Shanghai finns så klart all världens mat. Vi åt fantastisk teppanyaki (japanskt) med sk ”free flowing sake”, vilken betyder att all dryck är gratis. Katastrof för två svenskar… Men vi hann också äta på en sk. food tour där en matguide tog oss genom åtta olika restauranger i French Concession. Det finns massor att äta och uppleva i Shanghai. Men det som jag extra vill rekommendera är Yuxin. Våga googla saker som ”best restaurants Shanghai” och hitta ställen som verkar spännande. I en sån sökning så dök Yuxin upp. I Kina är många restauranger inte på gatunivå så det västerländska beteendet att strosa runt och se om en restaurang ser trevlig ut, funkar inte. Yuxin låg på våning fem i en skyskrapa. Och här fick vi genuin mat från Sichuan. Kanske det bästa ”fried rice” jag ätit i hela mitt liv. Men räkna med plastmenyer med bilder. Trots charter-menyn så är maten helt genuin. Och galet stark.

alla inlägg