Varför resa till Kina?

Varför resa till Kina?

Kina är nu världens största ekonomi och landet får en allt viktigare roll i världen för var dag som går. Aldrig någonsin har det varit så viktigt som nu att förstå sig på Kina. Vad tänker du på när du hör Kina? Få länder ger så många associationer som Kina, men vad är sanning och vad är myt egentligen? Enda sättet att få ett riktigt svar på den frågan är att själv resa till Kina och bilda sig en egen uppfattning.

Kina är en av världens äldsta kulturer med storslagna byggnadsverk i en sagolik natur. Här finns enorma storstäder där gammalt och nytt står vägg i vägg. När vi började arrangera resor dit på 1970-talet var Kina ett jordbrukssamhälle. Idag ligger de i många fall längre fram vad gäller teknisk utveckling än vad vi gör i Sverige. Det som tog oss hundra år att uppnå har på många platser i Kina skett under några årtionden. 

Våra resor till Kina tar alltid avstamp i landets mångtusenåriga historia, men eftersom historia hela tiden skrivs i detta enorma rike, blir varje besök också en del av hur landet formas mot framtiden. Därför är det inte helt fel att prata om att man ska “passa på att åka till Kina medan Kina fortfarande är Kina”. 

När du reser till Kina möter du en kontrastrik kontinent där väldigt mycket i vardagen görs annorlunda än vad vi är vana vid. Man använder ett av världens äldsta alfabet och får det ändå att fungera på moderna datorer, man tycker det är skönt och vilsamt att sitta på huk när vi får ont efter bara någon minut. Oanade upplevelser bakom varje hörn gör Kina till det optimala resmålet för såväl gammal som ung. Sist men inte minst har vi Kinas spännande mat som gör varje Kinaresa till ett oförglömligt gastronomiskt äventyr.  

Har du inte redan varit i Kina är det på tiden att packa väskan och besöka landet, eller kanske snarare fenomenet Kina. Hur det har utvecklats när du kommer dit kan ingen säga säkert.