Peking (Beijing)

Peking (Beijing)

I kontrasternas stad Peking – eller Beijing – ligger klassiska sevärdheter, såsom Himmelska fridens torg och Förbjudna staden. Här finns något för både historieälskaren och den shoppingsugna. 

Peking är fylld med historia utspridd mellan ultramoderna skyskrapor och stora shoppingcenter. Denna myllrande storstad är hem till ett tjugotal miljoner kineser och erbjuder besökaren ett nästan oändligt antal besöksmål och sevärdheter. Här finns något för alla – oavsett om du är ute efter att fynda på någon av de många marknaderna eller om du är mer intresserad av att besöka tempel och palats.

Här ser du världsberömda platser såsom Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och Sommarpalatset. Kinas förmodligen mest berömda landmärke, Kinesiska muren, ligger dessutom bara några timmar bort och är ett absolut måste för alla besökare. Missa inte heller chansen att strosa runt i hutongerna – Pekings gamla stadsdelar med låga, traditionella kinesiska hus. Historiens vingslag ekar över Peking och dessa platser lämnar ingen besviken.

Peking är mer än sin historia – på bara några årtionden har staden förvandlats till den ultramoderna storstad den är idag. I Peking handlar du de senaste märkeskläderna, äkta eller kopior väljer du själv, samt äter och dricker gott på moderna restauranger och barer. Peking har också Kinas mest sprudlande konstliv med det berömda konstnärsdistriktet 798 som absolut är värt ett besök med sina gallerior, caféer och barer.

KLIMAT & ÅRSTIDER

Vintermonsunen från norr och nordväst för ner mycket kall och torr luft från Sibirien. Peking, som ligger på samma breddgrad som Lissabon, har lika kalla vintrar som Helsingfors, dock mycket torrare. Snö faller i allmänhet bara i nordöst och på de höga bergen i väster och sydväst. Det är mycket ovanligt med snö i Peking. Åker du till Peking under november till februari: packa ned vinterkläder.

Våren i april och hösten under september till oktober är de mest behagliga årstiderna och resandets högsäsonger, därav de högre priserna på flyg och hotell. Luften är ofta hög och klar. På dagarna är det ganska varmt medan det i söder inte blir för hett. Kvällarna och nätterna kan vara kyligare. Nederbörden är ringa.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan natt och dag är liten. Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. Vid temperaturer över 30°C spelar luftfuktigheten stor roll för välbefinnandet.
I Peking är luftfuktigheten i juli till augusti 60–70 procent mitt på dagen, då temperaturen ofta ligger på 30–35°C.

RESA HIT

Idag flyger en mängd olika flygbolag till Peking från Skandinavien. På våra gruppresor använder vi framför allt Air China (nonstop) men även SAS (via Köpenhamn) och Finnair (via Helsingfors).

UNGEFÄRLIGA RESTIDER
Stockholm–Peking: 8,5–9,5 timmar
Köpenhamn–Peking: 9–10 timmar
Helsingfors–Peking: 8–9 timmar

TA SIG RUNT

Peking är en till ytan väldigt stor stad och de olika sevärdheterna ligger utspridda i vitt skilda delar av staden. Det är därför viktigt att planera sin tid så att man slipper spendera halva vistelsen på transporter.

TUNNELBANA
Det allra enklaste sättet att ta sig runt på egen hand är att åka tunnelbana. Tunnelbanenätet är väl utbyggt och utvidgas ständigt. Stationerna och tågen är moderna med all information tillgänglig på engelska. En enkel resa kostar omkring 3 RMB. Tänk dock på att undvika rusningstrafiken då stora mängder människor reser med tunnelbanan.

TAXI
Taxi är ett annat bra alternativ men på senare år har det blivit allt svårare att få tag på en taxi på gatan. Utanför hotellen finns i regel dock alltid en taxi. Tänk på att alltid använda taxametern och att betala med små valörer. Ta med adressen skriven på kinesiska, inga taxichaufförer talar engelska.

BUSSAR
Det finns även lokalbussar, men dessa brukar vara svårnavigerade för turister och är inget vi rekommenderar för den som ej talar kinesiska.